Keti Koti. foto: Gemeente Rotterdam
Keti Koti. foto: Gemeente Rotterdam

Gratis boek over koloniale geschiedenis van Rotterdam bij alle filialen van de bibliotheek

Algemeen 2.502 keer gelezen

Rotterdam - Op vrijdag 1 juli wordt tijdens Keti Koti de afschaffing van de slavernij gevierd. Vanaf deze dag is het boek ‘Koloniaal Rotterdam, stad van vandaag en morgen’ gratis voor de inwoners van Rotterdam verkrijgbaar in alle Rotterdamse bibliotheken. Het boek laat de lezer kennismaken met het koloniaal en slavernijverleden van Rotterdam. Er zijn 20.000 exemplaren beschikbaar.

“Het koloniaal en slavernijverleden is voor de ene Rotterdammer een belangrijk deel van de geschiedenis. De andere Rotterdammer is zich niet bewust van dit verleden en de specifieke rol van de stad daarin. Dat het boek Koloniaal Rotterdam nu gratis ter beschikking wordt gesteld, zorgt ervoor dat iedereen kennis kan nemen van dit stuk stadsgeschiedenis dat voor elke Rotterdammer relevant is. Laat het bijdragen aan meer begrip voor elkaar en zorgen voor verbinding”, aldus wethouder Faouzi Achbar.         

Op 14 november 2017 nam de Rotterdamse gemeenteraad de motie ‘Rotterdams slavernijverleden geeft inzicht en verbindt’ aan van Peggy Wijntuin, voormalig PvdA-raadslid. In opdracht van de gemeente Rotterdam heeft het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) onderzoek gedaan naar het koloniale en slavernijverleden van Rotterdam. Op 31 oktober 2020 is het resultaat van het onderzoek gepresenteerd in drie boeken: Het koloniale verleden van Rotterdam, Rotterdam in de slavernij en Rotterdam, een postkoloniale stad in beweging. Om het resultaat uit het onderzoek toegankelijk te maken voor alle Rotterdammers zijn de drie boeken samengevat in het net uitgebrachte boek, Koloniaal Rotterdam.

Lees verder onder de foto.


‘Koloniaal Rotterdam, stad van vandaag en morgen’

Koloniaal Rotterdam laat je kennismaken met de koloniale geschiedenis van Rotterdam en de doorwerking daarvan in de stad van vandaag. Het boek wil ‘halen en brengen’ omzetten in ‘verhalen en samenbrengen’. Dat begint met interesse in de eigen en elkaars geschiedenis. Want ‘Als je wilt begrijpen hoe de huidige maatschappij in elkaar steekt, moet je het verleden kennen’, aldus Peggy Wijntuin.

Naast dat het boek gratis in alle Rotterdamse bibliotheken te verkrijgen is, is de digitale versie per 1 juli 2022 ook beschikbaar op de websites van de gemeente Rotterdam en het Stadsarchief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant