De beide stichtingen bezegelden de samenwerking voor dit bijzondere project op dinsdag 28 juni in de Laurenskerk. Foto: pr
De beide stichtingen bezegelden de samenwerking voor dit bijzondere project op dinsdag 28 juni in de Laurenskerk. Foto: pr

Renovatie hoofdorgel Laurenskerk Rotterdam van start

Algemeen 2.460 keer gelezen

Rotterdam - Het hoofdorgel van de Laurenskerk in Rotterdam wordt gerenoveerd. Dit Marcussenorgel is het grootste kerkorgel van Nederland, gebouwd in 1973 en internationaal befaamd. Ten tijde van de bouw werden kosten nog moeite gespaard, het instrument telt meer dan 7500 orgelpijpen en 85 registers.

De klankrijkdom van de ‘Rooie Reus’, zoals het orgel ook wordt genoemd, is ongekend. Het orgel is nu bijna 50 jaar intensief gebruikt voor kerkdiensten, concerten en andere evenementen en is inmiddels toe aan een grote renovatie. Met de renovatie wordt het orgel gedemonteerd, schoongemaakt en waar nodig inwendig vernieuwd. 

Tegelijkertijd wordt een innovatieve uitbreiding in gang gezet, namelijk de bouw van een tweede speeltafel welke op de kerkvloer geplaatst kan worden. Hiermee wordt het hoofdorgel op afstand bespeelbaar, spectaculair voor publiek en organist. De huidige mechanische speelwijze ‘boven op het orgel’ blijft intact. De renovatie van het hoofdorgel wordt uitgevoerd in de periode van 2024 tot 2026. 

‘Hyperorgel Rotterdam’  
De renovatie is onderdeel van het plan ‘Hyperorgel Rotterdam’ van de Stichting Grote of Sint Laurenskerk. Binnen dit plan wordt ook gestreefd naar een revolutionair, digitaal te bespelen ‘hyper’-pijporgel in het koor van de Laurenskerk. Ontwikkeling van dit hyperorgel is gepland na de renovatie van het hoofdorgel. Naast de Laurenskerk werken vooraanstaande Rotterdamse culturele partners mee aan het plan ‘Hyperorgel Rotterdam’.

Stichting Grote of Sint Laurenskerk is opdrachtgever van de renovatie en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad. “Wij erkennen de grote waarde van de Laurenskerk en haar functie voor de stad. Het toekomstbestendig maken van de orgelcollectie draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de culturele programmering voor de inwoners van de stad en de internationale muzikale infrastructuur” aldus Wim Pijbes, directeur van Stichting Droom en Daad. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant