Sjors van Gorp (links) en Rudy de Braal leggen uit wat er allemaal is gedaan. De Braal is de projectleider namens gemeente Rotterdam, Van Gorp directeur van Van Liempd Sloopbedrijven, gespecialiseerd in dit soort klussen. Foto's: Emile van de Velde
Sjors van Gorp (links) en Rudy de Braal leggen uit wat er allemaal is gedaan. De Braal is de projectleider namens gemeente Rotterdam, Van Gorp directeur van Van Liempd Sloopbedrijven, gespecialiseerd in dit soort klussen. Foto's: Emile van de Velde

Wandelen en klauteren door een leeg Boijmans, vol met gaten in de muren maar éíndelijk zonder asbest

Algemeen 3.107 keer gelezen

Rotterdam - Oh jaaah, dáár hing Rothko, zó zag die trap eruit, dáár was de grote Bauhaus-tentoonstelling en dít is het monumentale toilet. Dat is lang geleden... Ruim drie jaar na de sluiting van Museum Boijmans Van Beuningen lopen we door het lege gebouw. Want dat kan nu weer. Vrijwel alle asbest is verwijderd. Volgende maand wordt het pand schoon opgeleverd.

Door Emile van de Velde

Ruim anderhalf jaar lang hebben tientallen mensen in beschermende pakken minutieus elk gaatje, hoekje, elke leiding en elk steentje schoongemaakt. Het gebouw zat propvol asbest, het spul dat tientallen jaren gebruikt is in de bouwwereld, tot we erachter kwamen dat het kankerverwekkend kan zijn als je het inademt. Het hele museum zat er vol mee. En toen Boijmans ook nog dicht moest vanwege de brandveiligheid, kon het gebouw meteen goed schoongemaakt worden. In totaal is er 400.000 kilo asbest afgevoerd. Naar Tilburg, waar het veilig is begraven.

Lees verder onder de foto.

Sjors van Gorp en Rudy de Braal wijzen en vertellen. Leggen uit wat er allemaal is gedaan, hoe lastig dat soms was. De Braal is de projectleider namens gemeente Rotterdam, Van Gorp directeur van Van Liempd Sloopbedrijven, gespecialiseerd in dit soort klussen. De schoonmaak van Boijmans was de grootste asbestverwijdering ooit in Rotterdam. Maar moest óók nog eens heel zorgvuldig gebeuren. Het grootste museum van onze stad is monumentaal. En mag uiteraard niet beschadigd uit de hele operatie komen.

Lees verder onder de foto.

De Braal: “We hebben alles wat bewaard moet blijven, opgeslagen in kluizen. Dan moet je aan lambriseringen denken, hoekjes, plinten. En verder hebben we overal omheen gewerkt. Op sommige plekken mochten we natuurlijk niet komen. De houten doorgangen tussen de verschillende zalen bijvoorbeeld. Die hebben we niet gebruikt maar tijdelijke andere doorgangen gemaakt. Er is ook eerst een proefsanering gedaan zodat we precies konden zien wat handig is.”

Lees verder onder de foto.

We klauteren naar de zolder, waar het erg warm wordt door het glazen dak. Hier is in temperaturen van meer dan 50 graden gewerkt, met een speciaal tropenrooster. Zo is er in het hele gebouw nauwkeurig geïmproviseerd. In holle ruimtes achter muren en onder vloeren zijn gangetjes en trappetjes via gaten gemaakt, de wat steviger gebouwde werknemers moesten soms echt wel even de buik inhouden. Als Van Gorp laat zien hoe zijn mensen door gaten kropen, is het net of het beroemde ‘Mannetje’ van Maurizio Cattelan weer terug is in het museum. 

Lees verder onder de foto.

In 2018 is besloten dat Museum Boijmans Van Beuningen dicht moest. Het was klaar met het historische gebouw. Vanwege asbest, wateroverlast en brandveiligheid konden er gewoon niet langer veilig mensen ontvangen worden. En dat waren er natuurlijk wel 300.000 per jaar. Alles moest er uit, de hele collectie (nu natuurlijk voor iedereen te zien in Depot Boijmans Van Beuningen even verderop). En er moest gesaneerd worden. Flink gesaneerd. Voordat er een begin gemaakt kan worden met de nieuwbouwplannen. Als die ook afgerond zijn, kan iedereen weer op bezoek. De bedoeling is dat dat in 2029 is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant