Foto: M. Svensson
Foto: M. Svensson
Museum Rotterdam dolblij

Schilderij van levendige markt uit 1659 doet denken aan Binnenrotte van nu

Algemeen 27 keer gelezen

Rotterdam - Museum Rotterdam heeft een levendig marktgezicht uit 1659 door de Rotterdamse schilder Cornelis Saftleven (Gorinchem 1607- Rotterdam 1681) weten te verwerven. Het schilderij van 72 bij 105 centimeter biedt een blik op een drukbezochte veemarkt, vlakbij de ruïne van kasteel Honingen in Kralingen. De bonte massa kopers en verkopers doet denken aan de huidige markt op de Binnenrotte. 

De Veemarkt van Saftleven vormt een zeldzame verrijking van de collectie 17e-eeuwse Rotterdamse schilderkunst. Schilderijen uit deze periode die Rotterdam laten zien én van een Rotterdamse schilder zijn, worden nauwelijks aangeboden. Geen enkele openbare collectie in Nederland heeft momenteel een veemarkt van Saftleven.

Een transitieteam werkt momenteel samen met de gemeente, het culturele veld, de Rotterdammers en Museum Rotterdam aan een nieuw stadsmuseum voor onze stad. Museum Rotterdam krijgt bij de aankoop van het werk steun van de Vereniging Rembrandt, Stichting Droom en Daad, de G.Ph. Verhagen-Stichting en de Stichting Vrienden van Museum Rotterdam.


Uit de krant

Uit de krant