De Volharding 1. Foto: Maritiem Museum Rotterdam
De Volharding 1. Foto: Maritiem Museum Rotterdam

Deze hele zomer kun je mee met historische rondvaarten door Rotterdam

Algemeen 475 keer gelezen

Rotterdam - Deze hele zomer kun je mee met historische rondvaarten vanuit de haven van het Maritiem Museum. Ontdek de Erasmusbrug, het ss Rotterdam en de skyline van de stad vanaf het water en leer alles over de bijzondere geschiedenis van de museumschepen van het Maritiem Museum. De bemanning vertelt onderweg over het schip, de historie, de techniek en de toekomst van deze varende monumenten.

De schepen waarmee wordt gevaren, zijn bijzondere museale objecten met ieder een eigen geschiedenis. Ze vertrekken vanuit de oudste en grootste museumhaven van Nederland. Je ziet hoe het water heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de stad, zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog.

Havendienst 2 en 20

De Havendienst 20 en zijn iets jongere broertje de Havendienst 2 bepaalden na de Tweede Wereldoorlog het beeld van de Rotterdamse haven. Deze sleepboten werden, vanwege het na-oorlogse gebrek aan materiaal, gebruikt als patrouillevaartuig, ijsbreker en blusboot.

Volharding 1

Een bijzondere naam voor een bijzonder schip. Tot aan WOII voer de Volharding 1 onder een andere naam, Harmonie 6, voornamelijk als Rijnsleper richting het Ruhrgebied in Duitsland. In 1951 kwam het schip naar Rotterdam en werd omgebouwd tot havensleepboot. Nu is het één van de allerlaatste op kolen gestookte stoomsleepboten van Nederland.

Dockyard V

De Dockyard V was één van de echte werkpaarden van de Rotterdamse haven rond het jaar 1950. Afkomstig uit de vloot stoomsleepboten van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) werd dit schip iedere dag ingezet om schepen in- en uit de haven te slepen.

Pieter Boele

De Pieter Boele werd in 1893 gebouwd op scheepswerf van Boele. Deze stoomsleper was ontworpen voor het trekken van sleepaken op de Boven-Rijn. Binnenvaartschepen hadden in die tijd vaak geen eigen aandrijving. Daarom werd vaak een stoomsleper gehuurd, in combinatie met andere schepen, voor de tocht over de rivieren. De Pieter Boele was één van de laatste stoomslepers, die in 1965 werd verdrongen door de opkomst van de huidige duwschepen. Bij scheepswerf Boele Bolnes bleef de stoomsleper daarna in de na vaart als directievaartuig. De Pieter Boele is in bruikleen bij Stichting Dordt in Stoom waar vrijwilligers het schip onderhouden, zodat het kan blijven varen.

De Helena

Dit prachtige, authentiek gerestaureerde zeilschip is het oudste nog zeilende binnenvaartschip van Nederland én een echt Rotterdams schip. Ook op de Helena kun je meevaren voor een rondvaart en dat is genieten. Met ruimte voor maar liefst 48 personen is deze tocht een echte belevenis. Kom aan boord en ervaar het zelf!

Kijk voor alle informatie en kaartverkoop op de website van Maritiem Museum Rotterdam.

Uit de krant