Het verhoor van Jan de Bakker, die daarna wegens ketterij veroordeeld werd.
Het verhoor van Jan de Bakker, die daarna wegens ketterij veroordeeld werd. (Foto: Wilma Degeling)

Rotterdamse LEGO-fans Hans en Wilma bouwen Gevangenpoort

Rotterdam - Hans en Wilma uit Rotterdam hebben na onder meer de Van Nelle-fabriek nu ook de Haagse Gevangenpoort nagebouwd met LEGO-steentjes.

Hans Flier en Wilma Degeling wonen al sinds hun studie in Rotterdam. Wilma werkte er als advocaat en rechter en is nu kinderboekenschrijver. Hans heeft in zijn vrije tijd een aantal Rotterdamse gebouwen in LEGO-steentjes nagebouwd, zoals bijvoorbeeld de Van Nelle fabriek en het voormalig Gemeentearchief. Voor zijn werk reist hij dagelijks naar Den Haag. Daar loopt hij regelmatig langs de Gevangenpoort, een van de oudste gebouwen van Den Haag.

Hun beider werk en hun gezamenlijke LEGO-hobby hebben geleid tot een bijzonder project: een LEGO-model van en een boek over de Gevangenpoort. Deze poort werd 700 jaar geleden gebouwd door de Graven van Holland als toegangspoort tot het Binnenhof en de Ridderzaal. De poort is lange tijd als gevangenis gebruikt. Protestanten werden er tot de brandstapel veroordeeld, de gebroeders De Witt werden er om het leven gebracht, maar er zaten ook kapers en valsemunters gevangen.
Het LEGO-model wordt bevolkt door een honderdtal minifiguren die gevangen zitten, worden verhoord, op het schavot worden gestraft of juist naar de bestraffing komen kijken. Op deze manier worden 10 waargebeurde historische misdaadverhalen uitgebeeld. Alle LEGO-figuren dragen bij hun tijd passende kleding en hoofddeksels.

Het model van de Gevangenpoort is tijdens het Pinksterweekend te zien op de LEGO-beurs in Nieuw Vennep en daarna net als nu in het LEGO-museum Mini Billund in Wagenberg (bij Breda).

De tien misdaadverhalen met 100 foto’s van de LEGO-Gevangenpoort en misdaad- en bestraffingscènes zijn ook na te lezen en te bekijken in het boek van Wilma Degeling en Hans Flier: Van kapers tot ketters, LEGO®-verhalen uit de Gevangenpoort.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden