Foto's Gemeente Rotterdam
Foto's Gemeente Rotterdam

Beeld van Piet Heyn in Delfshaven grondig gerestaureerd (plús nieuwe verlichting)

Algemeen 14 keer gelezen

Rotterdam - Het beeld van Piet Heyn in Delfshaven is in de afgelopen weken gerestaureerd. Het Rijksmonument staat op het Piet Heynsplein en was nodig aan een opknapbeurt toe. Het beeld is van zandsteen en was aangetast in de loop der tijd. De restauratoren, beeld- en steenhouwers hebben het beeld en de sokkel grondig aangepakt, waardoor het weer lange tijd mee kan. Nieuwe verlichting vanaf de bestrating zorgt ervoor dat het beeld weer mooi in de schijnwerpers komt te staan.

Zowel het standbeeld als de sokkel zijn gerestaureerd. Bij de sokkel, gemaakt van Belgisch hardsteen, zijn slechte stukken natuursteen en oude reparaties vervangen en slechte voegen hersteld of opnieuw aangebracht. De vervaagde teksten zijn opnieuw verguld met bladgoud. Oude restauraties en oppervlakkige beschadigingen zijn weggehakt en hersteld. Details die door weersinvloeden en ouderdom waren aangetast, zijn zoveel mogelijk hersteld. Zoals aan de knie, waar scheurvorming is waargenomen. Deze is nu door middel van een roestvast stalen pen verstevigd. Als laatste is het beeld geschilderd in een kleurenpalet dicht bij de kleurtonen van het zandsteen, waarbij nuances geaccentueerd zijn.

Piet Heyn (1577-1629) dankt zijn standbeeld aan de verovering van de ‘Zilvervloot’ die zijn naam voorgoed vestigde. Heyn wist enkele Spaanse schepen te kapen die waren geladen met zilver uit Amerikaanse mijnen. Op 17 juni 1629 werd hij, inmiddels benoemd tot admiraal van de Nederlandse marine, vol getroffen door een kanonskogel. De kogel werd afgeschoten van een schip met kapers uit Oostende. Heyn was op slag dood.

Uit de krant

Uit de krant