Damiën met zijn familie.
Damiën met zijn familie. 

Rotterdamse karter Damiën Erkelens (10) is sneller dan iedereen

Algemeen 644 keer gelezen

Rotterdam - Afgelopen weekend stond er geen maat op Damiën Erkelens. De 10-jarige karter uit Rotterdam was tijdens de Grand Prix van Strijen, onderdeel van het Clubkampioenschap van Strijen, met overmacht de sterkste in de Mini Parilla-klasse. De karter van het PDB Racing Team was de snelste in de training, de kwalificatie, de pre-finale en de finale. In de natte omstandigheden tijdens de finale was het verschil naar de concurrentie enorm. 

“Het ging echt super”, zo vertelt Damiën na afloop van de finale. “We hebben heel goed getraind en in de races zijn we constant uit de problemen gebleven. Tijdens de training was het droog, maar voor de finale ging het echt keihard regenen. Als het regent moet je je wel aanpassen, maar ik heb vaker in Strijen in de regen gereden. Het ging gewoon heel goed.” 

In de kwalificatie reed de Zuid-Hollander met 33.026 de snelste tijd van het veld. Dat bleek de opmaat naar succes in de races. “De starts zijn hier heel belangrijk. Als je dat goed doet, ben je eigenlijk al weg. Ik heb me goed gefocust op de start. Je moet goed de binnenkant in de gaten houden en ervoor zorgen dat er niemand alsnog aan de binnenkant naast je komt of er aan de buitenkant omheen komt. Als je in de regen een tikje krijgt, schiet je rechtdoor, maar in zowel de pre-finale als de finale ging dat goed en behield ik de leiding.” 

Na de start van de finale kon Damiën in zijn Falcon-kart een groot gat slaan. “Voor de start kwam er iemand naast me rijden. Hij reed een beetje te hard en moest van zijn gat af. Toen de lichten uitgingen kon ik op het gas. Na de eerste bocht was het gassen en gaan. Ik kon al snel een gaatje slaan en wegrijden. Op het moment dat ik als winnaar over de finish kwam, was ik heel blij. Niet alleen omdat ik gewonnen had, maar ook vanwege de manier waarop. Pole position, eerste in de pre-finale en eerste in de finale.” 

De topprestatie in Strijen neemt Damiën mee naar de andere kampioenschappen. Het is dit jaar een druk programma met de IAME Series Benelux, het IAME NK, de GK4 Kart Series en de Clubraces in Strijen. “Uit mijn hoofd waren het dit jaar 18 wedstrijden in totaal. Het is een druk programma, maar dat vind ik helemaal niet erg.” 

Damiën is bezig aan zijn vijfde jaar in de kartsport en komt uit voor het sterke PDB Racing Team. Zijn vader is zijn monteur. “Dat doet hij heel goed. Mijn vader weet goed hoe hij de kart moet afstellen. Soms krijgt hij nog een beetje hulp van PDB als bijvoorbeeld de kart krom is of zo, maar het gaat heel goed.” 

Op zijn school De Reijer in Ridderkerk weten ze goed dat Damiën een snelheidsduivel in de kart is. “Misschien neem ik de beker wel mee naar school om aan iedereen te laten zien. Ik wil mijn school sowieso bedanken dat ik soms vrij kan krijgen voor het karten. Bij sommige wedstrijden beginnen de trainingen al op vrijdag, dus dan is het heel fijn als dat van school mag. Daarnaast wil ik uiteraard mijn ouders heel erg bedanken.” 

Damiën Erkelens zoekt nog sponsoren om hem te ondersteunen in de kartsport. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant