De oudste eik van Rotterdam is een pretentieloze boom, niet lullen, maar groeien
De oudste eik van Rotterdam is een pretentieloze boom, niet lullen, maar groeien

De oudste eik van Rotterdam heeft geen sterallures: niet lullen, maar groeien

Algemeen 1.025 keer gelezen

Rotterdam - Jeroen Naaktgeboren en Matthijs Timmers kijken naar hun wijk Overschie. Matthijs maakt een verhaal en Jeroen een gedicht. Deze keer: de oudste eik van Rotterdam.

Er zijn van die oudste bomen die heel overdreven doen. Die staan dan midden op een dorpsplein, en laten zich omgeven door megalomane boomspiegels en allerlei heldhaftige en mysterieuze anekdotes. Of ze staan ergens ver weg, helemaal alleen, op een winderige steppe. Zo van; kijk mij eens overleven. De rest om mij heen is al dood, maar ik groei door, al waait het nog zo hard en brandt de zon nog zo fel. Sommige oudste bomen hebben zich ook heel fotogeniek langs een vijver geworteld, en laten dan theatraal hun rijk bebladerde takken in het water hangen. Hé Tarzan, kom maar slingeren. Hé kunstschilder, maak hier maar eens een mooi landschap van.

De oudste eik van Rotterdam doet daar niet aan. Het is een pretentieloze boom, niet lullen, maar groeien. Die eik staat daar gewoon te staan, tussen zijn jongere soortgenoten, aan de wild begroeide rand van buitenplaats De Tempel. Een voorzichtig paadje - is het een paadje eigenlijk, of door de schaarse bezoekers platgetrapt gras – leidt ernaartoe. Op een bescheiden bordje staat in Flintstone-letters dat het inderdaad de oudste eik van Rotterdam betreft. Onlangs heeft Natuurmonumenten er een bord voor geplaatst met aanvullende informatie. Dat de eik uit 1840-1850 komt, en dat er drie volwassenen nodig zijn om de stam te omarmen, met een uitroepteken. Maar dit alles had van de boom niet eens gehoeven.

Laat de oudste eik van Rotterdam maar gewoon die eik blijven, en zonder sterallures doorgroeien, verscholen op dat weelderige landgoed op de grens van Rotterdam. Wim Brinkerink meet monumentale bomen op, als hobby. Het internet staat vol met zijn boommeetgegevens. En Wim mat dat het goed was. In vijf jaar tijd werd de oudste eik 15 centimeter dikker. Met zijn Nikon Forestry 550 Laser Ranger kreeg Wim ook de hoogte scherp: 25 meter en 60 centimeter. Dan weet u dat. En nu aan het werk.

(Door Matthijs Timmers)

Lees verder onder de foto:

Matthijs Timmers en Jeroen Naaktgeboren.

Kroon van trots

Ook waar je weer van alles moet
is deze eik vooral een plek die mag
Die je kunt gunnen aan het zuchten
van de stroom bulkende binnenvaart

Achter de snelweg voorbij de dorpskern
trotseert deze boom het toevals-getal
van bliksem naast de benepen getrokken
afleiders langs het staal en de stenen

Zo kun je een kroon van trots spannen,
je was eerder geplant dan auto’s bedacht
Waar als er geen rand of buiten verblijft
onder een stam ons een rustpunt wacht

Jeroen Naaktgeboren, juni 2022

Uit de krant