Conservator Rob Noordhoek (links) met Elsemieke, Bram, Jesse, Bert en Caresse met onder meer een helm van een Bulgaarse bouwvakker, de kapiteinspet van Jaap Valkhoff, een petje van de Rotterdams Tour de France-start en de legendarische helm van de bezorgberen. Foto: Caro Linares
Conservator Rob Noordhoek (links) met Elsemieke, Bram, Jesse, Bert en Caresse met onder meer een helm van een Bulgaarse bouwvakker, de kapiteinspet van Jaap Valkhoff, een petje van de Rotterdams Tour de France-start en de legendarische helm van de bezorgberen. Foto: Caro Linares

Op bezoek bij de schatkamer van de stad, in het Dagobert Duck-pakhuis van Rotterdam

Algemeen 1.832 keer gelezen

Rotterdam - Ergens ver weg, in het oosten van Rotterdam, bevindt zich een geheime schatkamer waar ruim 110.000 voorwerpen uit de historie van Rotterdam liggen opgeslagen. In een Dagobert Duck-achtig pakhuis waar je eigenlijk niet mag komen. Vijf lezers van De Havenloods mochten er afgelopen week wél een kijkje nemen.

Door Emile van de Velde

Het pakhuis is zo geheim vanwege verzekeringskwesties. En de historie van de stad is niet voor iedereen toegankelijk omdat Rotterdam op dit moment geen eigen stadsmuseum heeft. Maar alles wat er opgeslagen ligt is wél van ons allemaal. Dus gaan de deuren steeds vaker een beetje open. Op de website ookvanjou.nl bijvoorbeeld. En via een speciale lezersactie van De Havenloods.

Speciaal voor lezers van De Havenloods ging afgelopen week het geheime pakhuis met 110.000 items uit de geschiedenis van Rotterdam even open. Voor een wandeling van twee uur over de vier verdiepingen in Rotterdam-Oost. Twee uur die voorbij vlógen.

We zagen honderden Rotterdamse deuren, kwamen langs planken vol hoeden, stonden naast het hout van de dam in de Rotte en liepen langs kasten vol brokstukken van het bombardement. In het depot van onze stad liggen pakken van Pim Fortuyn, Jules Deelder en André van der Louw, schilderijen van de Rotterdamse meesterschilder Adriaen van der Werff en vooral heel veel voorwerpen uit het alledaagse leven van Rotterdammers in de eeuwen voor ons. We hoorden prachtige verhalen van conservator Rob Noordhoek en collectiebeheerder Jasper van den Berg, die enige die met zijn handen ergens aan mocht zitten.

Lees verder onder de foto:


Jesse Mounoury tussen waardevolle brokstukken die uit het puin van het bombardement in 1940 bewaard zijn gebleven. Meteen na die verwoestende dag werden allerlei gevelstenen, ornamenten en bijzondere tegels van straat geplukt om te bewaren voor het nageslacht. Nu ligt alles opgeslagen in het depot in Rotterdam-Oost. Foto: Caro Linares

“Eigenlijk vond ik al die alledaagse voorwerpen nog het leukste”, zegt Jesse Mounoury, één van de winnaars van onze lezersactie. “Al die kleding, echt te gek. Ik had hier nog wel twee uur willen rondlopen. Het is een schande dat dit allemaal achter gesloten deuren staat, belachelijk dat de geschiedenis van Rotterdam niet voor iedereen te zien is.”

Lees verder onder de foto:


Bram Dorsman en Elsemieke Kunst kijken in een historische spiegel uit de collectie van hun stad. Foto: Caro Linares

Elsemieke Kunst: “Ik was erg onder de indruk van alle oude machines die hier bewaard worden. Hele oude naaimachines, een oude kappersstoel. Echt heel indrukwekkend wat hier allemaal te zien is. Zó zonde dat er in Rotterdam geen museum over de stad meer is, eigenlijk zou iedereen moeten weten hoe de stad eruit heeft gezien.”

Lees verder onder de foto:


Caresse Schotborgh en Bert Immers bewonderen het kunstwerk dat Ron van der Ende maakte van de Parkflat. Foto: Caro Linares

“Ik vond dat 3D-kunstwerk van de Parkflat echt heel mooi”, vertelt Caresse Schotborgh. “Dat is dus helemaal van stukjes hout gemaakt hè! Ik kom echt ogen tekort joh. Dat hout uit de dam in de Rotte vond ik waarschijnlijk het meest bijzonder. Daar is Rotterdam uit ontstaan!”

Hoe het nu verder gaat met de collectie van Rotterdam is nog onduidelijk. Er zijn plannen voor een nieuw stadsmuseum, in een nieuw gebouw. Er zijn zelfs al eens potentiële locaties op een rijtje gezet. Maar wanneer en of het er echt van komt, is nog niet besloten. Dit jaar komen delen van de collectie af en toe naar buiten in De Havenloods, op plekken in de stad (de hoofddeksels op de voorpagina kun je binnenkort op Rotterdam Centraal zien) én via de website ookvanjou.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant