Renske Satijn is bijna twee jaar directeur van Rotterdam Festivals., Dit jaar maakt ze haar eerst festivalzomer in die functie mee. Foto: Andreas Terlaak
Renske Satijn is bijna twee jaar directeur van Rotterdam Festivals., Dit jaar maakt ze haar eerst festivalzomer in die functie mee. Foto: Andreas Terlaak

Renske Satijn van Rotterdam Festivals over een festivalzomer waarin we eindelijk weer lachende gezichten zien

Algemeen 633 keer gelezen

Rotterdam - Lang geleden, in een andere decennium, zat de Rotterdamse zomer bomvol festivals. Feestende menigtes, parades door de stad, een bruisende binnenstad. In 2019 was dat. Dus nu is het even wennen. Want het is weer als vanouds! Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals, over de festivalzomer van 2022.

Door Emile van de Velde

Je bent bijna twee jaar directeur van Rotterdam Festivals. Maar nu is er ook eindelijk echt een festivalzomer.

“Ja! Ik ben heel erg in een zomerstemming. Ik zit bomvol energie en word heel erg blij van alles wat ik om me heen zie. Het is gewoon erg fijn dat we mensen weer blij kunnen maken. Dat mensen elkaar kunnen ontmoeten, samen het leven kunnen vieren.”

Had je eigenlijk weleens lachende gezichten gezien sinds je middenin coronatijd directeur van Rotterdam Festivals werd?

“Hmja, tijdens het Songfestival in mei 2021 natuurlijk. Dat was heel mooi om mee te maken, en dat is ook prachtig verlopen. Maar op het gebied van zomerfestivals was het mager. Ik ben meer achter de schermen bezig geweest dan dat ik op festivals rond heb kunnen kijken. Ja, wel in de herfst van 2021, toen we daar een gedeelte van de zomerfestivals naartoe hadden verplaatst. Ik weet nog dat tijdens Het Vrije Volk Festival een wildvreemde om mijn nek vloog: ‘Wat fijn dat het eindelijk weer kan!’ riep ze.”

We kwamen zelf op het Bevrijdingsfestival jonge mensen tegen die nog nooit een festival mee hadden gemaakt.

“Ja, inderdaad. Mensen die voor de pandemie een jaar of 16 waren, maken dit nu voor het eerst mee. Die hebben toch echt twee jaar van hun leven aan festivals gemist. En je ziet nu dat ze die uitlaatklep ook echt nodig hebben. Dat besef is er inmiddels overal wel. Ook als we met een nieuwe coronagolf te maken krijgen, denk ik dat we wel geleerd hebben hoe belangrijk zo’n uitlaatklep is.”

Het valt nog niet voor elke festivalorganisator mee hè?

“Nee, er zijn ook festivals die niet door zijn gegaan. Zoals Vlindertuin en het BLUE festival. En Sport Film Festival Rotterdam stopt ermee. Djemaa el Fna en De Parade zijn er dit jaar niet omdat het Museumpark niet beschikbaar is. Vooral kleinere, startende evenementen hebben problemen de financiële eindjes aan elkaar te knopen. En die willen we er in Rotterdam toch graag bij hebben voor de variatie.”

Klopt het dat de hapjes en drankjes zo duur zijn geworden?

“Ja. En daar kunnen evenementen niets aan doen. De inkoopprijzen van bijvoorbeeld bier zijn gigantisch omhoog gegaan. Dat geldt ook voor licht en geluid, podiummaterialen, beveiliging, barpersoneel. Sowieso is personeel moeilijk te vinden. Er komt een bijeenkomst waar we met iedereen om de tafel willen. Je zou kunnen denken aan een gezamenlijke pool en dat je personeel aan elkaar uitleent. Er zijn zeker risico’s aan het personeelstekort, we zagen het al aan die huldiging van Feyenoord op de Coolsingel die van tevoren al afgelast werd. Evenementen moeten wél aan alle vergunningseisen op het gebied van beveiliging en EHBO voldoen.”

Lees verder onder de foto:


Parade van zomercarnaval 2010 op de weena. - Eindelijk, voor het eerst sinds drie jaar, gaat de Zomercarnaval Straatparade weer door de binnenstad van Rotterdam. Met vooraan in de stoet een koning en een koningin. Én een Zomerprins en Zomerprinses van De Havenloods. Kinderen kunnen zich aanmelden om prins of prinses te worden. Mail naar redactie@dehavenloodsmediacentrum.nl! Foto: Claire Droppert/Rotterdam Make It Happen

Waar verheug je je op komende weken?

“Ooh... Er is zóveel. North Sea Round Town vind ik geweldig. Metropolis komt eraan. En eindelijk gaat het Zomercarnaval weer door de stad! Maar ik heb ook al veel genoten hoor. Van het O. Festival, Circusstad. Ik was pas nog op Boothstock, dat was stijf uitverkocht, terwijl je bij musea en theaters juist ziet dat de kaartverkoop achterblijft.”

En de toekomst?

“We hebben het nieuwe college gevraagd om te onderzoeken waar Rotterdam nieuwe evenementenlocaties kan ontwikkelen. De stad wordt voller, er is steeds minder plek. Ik vind zelf de omgeving van de Willem-Alexander roeibaan het bekijken waard. En er komt een onderzoek naar de terugkeer van de Dance Parade. Om te kijken of dat weer kan en op welke locatie.”

Maar eerst deze zomer.

“Ja, vol lachende gezichten. Heerlijk.”

Uit de krant