Roelof Prins bij het kantoor van Stichting De Verre Bergen op de Parklaan: Foto: Caro Linares
Roelof Prins bij het kantoor van Stichting De Verre Bergen op de Parklaan: Foto: Caro Linares

In stilte kwetsbare mensen helpen omdat ze het lastig hebben

Algemeen 1.976 keer gelezen

Rotterdam - ‘Ons past een zekere bescheidenheid’, benadrukt directeur Roelof Prins van Stichting De Verre Bergen. Hij doelt daarmee op de zeldzame keren dat je hem betrapt op een interview. De Verre Bergen wil Rotterdam beter en sterker maken. Maar doet dat het liefst een beetje in stilte. “Al hebben we niets te verbergen hoor.”

Door Emile van de Velde

De Verre Bergen doet veel in de stad. Heel veel. Sinds 2011 alweer. De stichting werd opgericht door de familie Van der Vorm. Martijn van der Vorm wil met het geld dat verdiend is als aandeelhouder van HAL holding NV, dat eigenaar was van de Holland-Amerika Lijn, onze stad vooruit helpen. Zelf blijft Van der Vorm buiten beeld, het zijn De Verre Bergen en Droom en Daad die het werk doen. Waar Droom en Daad zich richt op kunst en cultuur, steunt De Verre Bergen mensen die het lastig hebben.

Prins: “We richten ons op het helpen van kwetsbare groepen in de stad. En we helpen kansen voor kinderen te creëren. In zekere zin zijn het experimenten die we opstarten, betalen en waarvan we vervolgens kijken in hoeverre ze succesvol zijn. Als dat zo is, zijn we er zolang als nodig en met zo veel geld als nodig en nuttig is.”

Maar hoe dan? En wat dan?

“Het is een lange lijst aan programma’s die door De Verre Bergen betaald (en vaak ook uitgevoerd) wordt. Een bekend voorbeeld is de 15 miljoen die onlangs aan de gemeente werd geschonken om een extra groep werkende Rotterdammers hulp te bieden bij het betalen van hun gestegen energiekosten. Zo’n 20.000 mensen die net boven de grens van het minimuminkomen zitten, kunnen een eenmalige energietoeslag van 800 euro krijgen.”

Maar er is veel meer. In Zuidwijk staat een nieuwe basisschool die Stichting De Verre Bergen ondersteunt: Het Epos. Daar krijgen kinderen extra intensief onderwijs. Met meer vakken, langere lestijden, twee leerkrachten voor de klas, en een uitgebreid naschools aanbod. Een ander voorbeeld om kinderen beter op hun toekomst voor te bereiden is De Rekenfaculteit. Op allerlei scholen in Rotterdamse wijken krijgen leerlingen extra rekenlessen.

Lees verder onder foto.

In Zuidwijk staat een nieuwe basisschool die Stichting De Verre Bergen ondersteunt: Het Epos. Foto: Jaap Lotstra

Prins: “En ik ben zelf ook onder de indruk van het project Moeders van Rotterdam. Een samenwerking met het Sophia Kinderziekenhuis en de gemeente Rotterdam. Hierin worden jonge vrouwen begeleid die niet goed weten hoe ze hun kind moeten opvoeden. Een goede start begint tenslotte al in de buik van de moeder van het kind.”

Het zijn de momenten waarvan Prins in zijn directeursrol toch emotioneel kan worden. Ook op een positieve manier. “Je ziet echt mooie dingen. We hebben ook een programma Stichting Nieuw Thuis Rotterdam waarmee we statushouders helpen met integreren en taal. Toen ik me als model meldde bij de Kappersschool werd ik geknipt door een vrouw die op die manier een baan had gevonden. Dat was heel leuk om mee te maken.”

Vaak gaan projecten om geld. “Bij Budgetmaatjes010 leer je beter omgaan met geld. Ook hebben we Stichting Nieuw Vaarwater opgericht om bewindvoering van mensen met schulden te regelen. Daarnaast saneren we schulden. In sommige situaties als gift. Met name voor jonge gezinnen die door onfortuinlijke levensgebeurtenissen in die situatie terecht zijn gekomen.”

Prins legt uit hoe de programma’s ontstaan. “We kennen de stad goed. Doen onderzoek naar wat werkt en wat niet. Van daaruit starten we onze programma’s. Stichting De Verre Bergen neemt geen aanvragen in behandeling.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant