Laurens Rubroek in Crooswijk heeft met behulp van Dignus een duofiets én een Silverfit Aloïs spelcomputer in huis. Foto: Asha Gaalman
Laurens Rubroek in Crooswijk heeft met behulp van Dignus een duofiets én een Silverfit Aloïs spelcomputer in huis. Foto: Asha Gaalman

Dubbel feest in woonzorglocatie Laurens Rubroek

Algemeen 864 keer gelezen

Rotterdam - Afgelopen week was het dubbel feest in woonzorglocatie Rubroek in Rotterdam-Crooswijk, waar ouderen professionele verpleeghuiszorg krijgen.  De zorglocatie is nu de trotse bezitter van zowel een Duofiets als ook een Silverfit Aloïs. Dit moest natuurlijk gevierd worden. 

“Bewegen is ontzettend belangrijk”, vindt bewegingsagoog Vered Veen, aanvrager van beide initiatieven. Met de Duofiets kunnen bewoners buiten in beweging komen en genieten van de omgeving terwijl de Silverfit Aloïs een leuke en laagdrempelige activiteit is om binnen de zorglocatie te doen.

Lees verder onder foto.


De Duofiets. Foto: Asha Gaalman

Hoewel de Duofiets pas vorige week officieel in gebruik is genomen, moest er natuurlijk al wel een proefritje gemaakt worden. Één van de bewoners, uitgedost met Feyenoord sjaal en pet, vertelt trots dat hij al helemaal naar de Kuip is gefietst. Binnenkort gaat hij weer op pad, maar waar hij deze keer naar toe gaat weet hij nog niet.

De Duofiets is een speciale fiets waarmee bewoners samen met vrijwilligers en naasten op pad kunnen gaan. Vered Veen zag op andere locaties hoeveel plezier een Duofiets kan opleveren en wilde dit ook voor Laurens Rubroek. De fiets is uitgerust met trapondersteuning, een achteruitkijkspiegel voor de veiligheid en een sportieve vlag aan de achterkant. Met dank aan de Stichting Aelwijn Florisz, het Sint Laurensfonds en de steun van enkele families is de Duofiets gerealiseerd. Gelukkig is het mooi weer en kunnen de bewoners volop genieten van de zon op de fiets.

Lees verder onder foto.


De Silverfit Aloïs spelcomputer. Foto: Asha Gaalman

Ook voor de bewoners die niet zo goed meer kunnen bewegen, en dus niet op de Duofiets kunnen, deed Vered Veen een aanvraag bij Dignus. De Silverfit Aloïs is een mooi alternatief om toch te bewegen op een laagdrempelig niveau. De SilverFit Aloïs is een spelcomputer die speciaal ontwikkeld is voor mensen met dementie. Het systeem motiveert op een prettige manier om actief te zijn. Denk hierbij aan blikgooien, puzzelen, zitdansen of memory met (persoonlijke) foto’s. Andere activiteiten nodigen juist uit om te ontspannen, zoals het kijken naar foto’s of genieten van een levend aquarium.

De Silverfit Aloïs is mogelijk gemaakt met hulp van Stichting Theia en het Sint Laurens Fonds. Dat de bewoners genieten van de spellen van de Silverfit blijkt uit de demonstratie die gegeven werd bij de opening. Bewoners zaten geconcentreerd te mikken tijdens het ‘gooien van kermis blikken’ en hadden de grootste lol met het memory spel. De Silverfit Aloïs is niet moeilijk in gebruik te nemen. Alles werkt via touchscreen en er is een duidelijke handleiding zodat ook familieleden en bewoners kunnen spelen met elkaar. 

Dignus | Vriendenstichting van Laurens
Dignus de vriendenstichting van Laurens heeft als doel het leven van de cliënten van Laurens mooier te maken. Met verschillende welzijnsinitiatieven luidt het credo: ‘Zullen we samen iemand laten glimlachen?’

Uit de krant