Afbeelding

Tentoonstelling over Afro-Surinaamse hoofddoeken in Theater Zuidplein

Algemeen 597 keer gelezen

Rotterdam - Op zaterdag 4 juni opent stichting Tailors and Wearers een tentoonstelling over de angisa (Afro-Surinaamse hoofddoeken) in de foyer van Theater Zuidplein. Verzamelaars Jane Stjeward-Schubert, Selita Klas, Astrid Zweevel, Hellen Vreugd en Sieglien Wijntuin hebben bij elkaar meer dan 1000 hoofddoeken in hun bezit. 

Dit zijn collecties waar we als stad trots op zijn, deze worden met liefde bewaard en de kennis hierover middels workshops, lezingen, verhuur en verkoop wordt overgedragen aan jongere generaties Rotterdammers. Curator Nyanga Weber maakte een selectie uit hun bijzondere collecties. Op de opening zal er ook een nieuwe angisa onthuld worden, een traditie die met dans en muziek begeleid zal worden.
Voor de opening kun je je gratis aanmelden via de link hieronder. De tentoonstelling is daarna nog tot 16 juli te bezoeken en is gratis toegankelijk.

Tentoonstelling Angisa in Rotterdam
De Afro-Surinaamse hoofddoek -angisa- wordt veelal gezien wanneer deze gesteven is en gevouwen tot een creatie die op het hoofd gedragen kan worden bij de koto. Verschillende boodschappen zitten verborgen in de bindwijzen en worden binnen sommige families van generatie op generatie overgedragen.
Dat de hoofddoeken op zich ook collectors items zijn, is bij minder mensen bekend. Kom kijken naar angisa in verschillende kleuren en opdrukken. Angisa met op de doek een gezegde of wijsheid, gedrukt door kerkgenootschappen of vrouwenverenigingen of ter gelegenheid van een feestdag. Kun jij herkennen ter ere waarvan een hoofddoek is gemaakt?

Stichting Tailors & Wearers 
Stichting Tailors & Wearers is een initiatief van koto- en angisa deskundige Jane Stjeward-Schubert, antropoloog Ella Broek en fotograaf Michelle Piergoelam. Het doel van de stichting is om kennis te verzamelen en informatie te ordenen over de Afro-Surinaamse klederdracht. Door dit voor anderen toegankelijk te maken willen zij een bijdrage leveren aan het behouden en verlevendigen van de Afro-Surinaamse klederdracht.

Opening gratis via aanmelding:
theaterzuidplein.nl/voorstellingen/652/Tailors_Wearers/Angisa_Tentoonstelling 

Uit de krant