Beeld: Vero
Beeld: Vero

Gemeente wil van Pompenburg weer net zo’n bruisend stadshart maken als het ooit voor de oorlog was

Algemeen 912 keer gelezen

Rotterdam - Drie nieuwe pleinen, vier (hóge) woontorens, een filmhuis, een nieuw gebouw met horeca op de plek van het vroegere Station Hofplein. De gemeente heeft een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van Pompenburg. Het gebied moet weer net zo’n bruisend stadshart worden als het ooit voor de oorlog was.

Het college van B en W heeft op 24 mei 2022 de nota van uitgangspunten voor het gebied vastgesteld. De vervolgstappen zijn het opstellen van een bestemmingsplan en het ontwerpen van de woongebouwen met torens. Waarschijnlijk start in 2024 de bouw bij Stroveer en aan het Pompenburg en in 2026 aan de Heer Bokelweg.

Het gebied rondom het voormalig Station Hofplein moet een levendig gebied worden met woningen, kantoorruimte, horeca, een filmhuis en drie nieuwe pleinen met groen. Het plan biedt ruimte aan vier woongebouwen met torens. De hoogte van de torens verschilt van 55 meter aan de kant van Stroveer tot 140 meter aan het Pompenburg. In totaal worden er tussen de 800 en 1.100 huur- en koopwoningen gebouwd. De helft hiervan valt onder middenhuur en sociale huur. Havensteder wordt de eigenaar van de sociale huurwoningen.

Naast woningen komt er 7.000 vierkante meter aan bedrijfs- en kantoorruimte voor creatieve ondernemers. Er is ook een filmhuis met horecaruimte in het plan opgenomen. Op de plek waar vroeger het oude stationsgebouw van de Hofpleinlijn stond, komt een nieuw gebouw met horeca. 

Lees verder onder de foto:


Een artist impressie van het nieuwe Couwenburgplein.

Pompenburg was voor de oorlog het bruisende hart van Rotterdam, met onder andere het oude stationsgebouw van de Hofpleinlijn en café Loos. Het gebied is nooit helemaal hersteld en heeft in de ogen van de gemeente de uitstraling van een vergeten stuk stad. Met de ontwikkeling van Pompenburgmoet dat veranderen.

De ontwikkelcombinatie Dura Vermeer, J.P. van Eesteren en Synchroon pakken samen met de gemeente Rotterdam Pompenburg aan. Het plan voor de ontwikkeling van het gebied is een vervolg op de conceptvisie van eind 2018. Hierbij hebben omwonenden en ondernemers meegedacht.

Uit de krant