Dean Bowen. Foto: Irwan Droog
Dean Bowen. Foto: Irwan Droog

Konijnenhok op Overschie herdenkt Jules Deelder in zijn ‘geboortedorp’

Algemeen 525 keer gelezen

Rotterdam - Onder de titel Konijnenhok op Overschie vindt op Tweede Pinksterdag (maandag 6 juni) een klein maar fijn festival plaats met muziek en poëzie in de tuin van Museum Overschie. De titel is een ludieke verwijzing naar Jules Deelder, die bij deze gelegenheid op gepaste wijze wordt herdacht in zijn geboortedorp. Dichters die optreden zijn o.a. Rodaan Al Galidi, Jaap Blonk, Dean Bowen en stadsdichter Anne Vegter.

De dichters dragen voor uit eigen werk, maar ook een gedicht van (of over) Jules Deelder. De voordrachten worden afgewisseld met (en soms ook ondersteund door) live muziek van Dick & de Kok (saxofoon & contrabas), Red Brut (tapes & electronica), Nina Hitz (cello) en Accent Grave (drums, bas, gitaar). Ari Deelder komt platen draaien.

In de tuin komt een authentieke zweefmolen die dient als decor voor een speciaal kinder poëzieprogramma.

De museumtuin is open vanaf 13:00 en het programma duurt tot 18:00.

Entree aan de achterzijde van het museum (Overschiese Kerksingel / Prof. Bolklaan). Vrij entree / vrijwillige bijdrage.

Het evenement wordt georganiseerd door Planeet KNUTS, in samenwerking met Museum Overschie en vrijwilligers van Scouting Starrenburg, en wordt mede mogelijk gemaakt door een Cultuurboost van Cultuur Concreet.

Dean Bowen noemt zich poeet / performer / psychonaut. Begon in de Rotterdamse spoken word scene, was stadsdichter in 2019-2020 en staat bekend om zijn bevlogen voordracht.

Anne Vegter, de huidige stadsdichter van Rotterdam, voormalig dichter des vaderlands. Verbindt het persoonlijke en het universele met haar originele en krachtige taal.

Jaap Blonk is (klank)dichter en stem-performer, uniek door zijn meer dan overtuigende en scherpe voordracht, en ook als subliem vertolker van de Ursonate van dadaist Kurt Schwitters.

Rodaan Al Galidi maakte zich als vluchteling (uit Irak) de Nederlandse taal eigen en ontwikkelde zich tot een uniek schrijver en dichter. Met de roman De autist en de postduif (2011) kreeg hij de Literatuurprijs van de Europese Unie. Kort daarna zakte hij voor het inburgeringsexamen.

Dick en de Kok

Dick Ronteltap speelt sax in o.a. Convoi Exceptional, Jurriaan de Kok contrabas in o.a. Nikobo Nordic Jazz Trio. Samen spelen ze jazz traditionals, maar net ietsje anders.

Nina Hitz

Geboren in Zwitserland, woont in Rotterdam, studeerde cello op het Haags conservatorium maar is vooral actief in improvisatie muziek en theater en dans o.a. voor Orkater en Scapino.

Red Brut

Solo project van Marijn Verbiessen. Meeslepende experimentele muziek die ze live maakt met behulp van electronica, tapes en allerlei apparaten.

Accent Grave

Ritmesectie Cati en JW van Hemert speelden samen jarenlang als Stinksisters en slaan nu met gitarist Niek den Braven nieuwe wegen in. 

Meer informatie: www.knuts.org en www.museumoverschie.nl

facebook event

Uit de krant