Jeugdcoördinator Rowan van Wely (links), Heren 1-speler Tristan Zaan, en TC-lid Richard van Ravenstein. Foto: Emile Hilgers
Jeugdcoördinator Rowan van Wely (links), Heren 1-speler Tristan Zaan, en TC-lid Richard van Ravenstein. Foto: Emile Hilgers

Rotterdamse rugbyers op weg naar de kers op de taart

Algemeen 1.176 keer gelezen

Rotterdam – Het feestje vanwege het kampioenschap in de eerste klasse hebben ze begin mei al gevierd. Sindsdien ligt de focus voor Tristan Zaan (29) en de andere Heren 1-spelers van RRC volledig op de promotiewedstrijd donderdag 2 juni. Bij winst tegen The Bassets in Sassenheim speelt de club volgend seizoen ereklasse.

“Ik speel al sinds mijn zeventiende jaar in de seniorenselectie”, zegt Zaan. “Het zou voor mij de kers op de taart zijn van mijn rugbycarrière als ik meemaak dat we op het hoogste niveau spelen.”

“Ik heb al één keer eerder een promotiewedstrijd gespeeld. Ook in een topjaar met een topcoach. Toen verloren we helaas. Nu hebben we met Christiaan Ferreira wéér een Zuid-Afrikaanse coach, die de groep aaneen heeft gesmeed en gemotiveerd. Het vechten is terug en iedereen is gegroeid.”

Volgens Zaan is de sfeer in het team optimaal. “De jongens zijn er klaar voor. Ze hebben hier een jaar naar toe gewerkt en willen promoveren. Wel jammer dat we niet rechtstreeks zijn gepromoveerd. Maar aan de andere kant is het een mooie test om te kijken of we thuishoren in de ereklasse.”

Lees verder onder de foto:


Na de winst van RRC Heren 1 op zondag 1 mei, met vijfhonderd man publiek op het Duivenpad, werd de beker hoog gehouden, was er vuurwerk en vloeide de champagne. Donderdag 2 juni is de wedstrijd om promotie naar de ereklasse. Foto: René Ladenius.

Niet alleen de mannenselectie van de Rotterdamse Rugby Club zit in de lift. Ook wat betreft het aantal jeugdleden is er sprake van een stijgende lijn. Jeugdcoördinator Rowan van Wely: “In 2015 hadden we negentig jeugdleden onder 12 jaar, inmiddels is dat aantal verdubbeld.”

“Enkele jaren geleden hebben we een beleidsplan opgesteld met drie hoofddoelstellingen”, vertelt lid van de technische commissie Richard van Ravenstein. “A: een mooi clubhuis, dat is gerealiseerd. B: meer mensen betrekken bij de rugbysport. En C: meer jeugdteams om op termijn de seniorenteams te versterken. Ook dat is al aardig gelukt.”

Cruciaal is de beschikbaarheid van voldoende vrijwilligers, benadrukt Van Wely. “Voor de jongste jeugd zijn dat er nu ongeveer vijfenzeventig. Zij zorgen dat de trainingen en wedstrijden goed verlopen, dat er vervoer is naar uitwedstrijden en dat we activiteiten kunnen organiseren. Laatst hadden wij hier kwalificatiewedstrijden van het NK Sevens 2022 onder 14 en onder 16 jaar. Al onze teams hebben zich daar geplaatst.”
“Binnen de vereniging zie je steeds meer samenwerking”, aldus Van Ravenstein. “Jeugdleden kijken bij wedstrijden van de senioren en voor de kampioenswedstrijd kwamen de spelers van Heren 1 met een jeugdlid aan de hand het veld op.”

Selectiespeler Tristan Zaan constateert dat rugby een familiesport is en verbroedert. “Jong en oud voelen zich hier welkom. Op 4 juni is er bij ons weer een old boys toernooi voor ouderen van verenigingen uit de regio. Ze kennen elkaar allemaal en het is dan niet Delft tegen Rotterdam, bijvoorbeeld. Ter plekke worden gelegenheidsteams gevormd. Maar ze willen wél nog steeds winnen.”

Uit de krant