Zó moet het eruit gaan zien. Beeld: FULLHOUSE
Zó moet het eruit gaan zien. Beeld: FULLHOUSE

Voormalig school en badhuis HilleHof krijgt na jaren leegstand eindelijk een nieuw leven

Algemeen 1.467 keer gelezen

Rotterdam - Onlangs was de feestelijke start van de transformatie van de HilleHof. In de wijk Vreewijk in Rotterdam-Zuid ligt het monumentale scholencomplex (1923) ontworpen door Architect Walter Dahlen. Ontwikkelaar FULLHOUSE Vastgoed transformeert dit complex naar een mix van 73 sociale, midden en dure huurwoningen. 

“Eindelijk is het zover. Het monumentale pand aan de Ploeg, Vork en Sikkelstraat krijgt een nieuwe bestemming. Het pand heeft een roemrucht verleden als school en badhuis, maar in de toekomst gaan op deze plek 73 Rotterdamse huishoudens wonen. Naast de komst van de woningen wordt het oude schoolplein vergroend en kan het gebruikt worden als collectieve tuin door bewoners”, zegt wethouder Bas Kurvers.

Na jarenlange leegstand van het scholencomplex geeft FULLHOUSE het gebouw een nieuw leven en een nieuwe bestemming: ‘De HilleHof biedt een divers aanbod van woningen die allen gelegen zijn aan het groene binnenhof. Daarnaast komt er een gemeenschappelijke (werk)ruimte in het gebouw wat samen met het binnenhof gaat zorgen voor een community gevoel. De ontwikkelaar richt zich met deze ontwikkeling op young urban professionals, empty-nesters, expats en gezinnen. Hiermee willen ze meer variatie bieden aan de wijk.’

Historische waarde

Het monumentale scholencomplex is 6000 vierkante meter groot en was ooit de grootste school van Rotterdam. Het bestond uit drie scholen, een badhuis, eetzaal, overdekte speelplaats en een speelplein. Het complex ligt aan de Ploegstraat, Sikkelstraat en Vorkstraat. Met de transformatie van het complex blijven de cultuurhistorische waarde zoveel mogelijk behouden. Zo blijven de lokalen grotendeels behouden en komen er lofts in de gymzalen, het badhuis en overdekte speelplaats en een collectieve woonkamer in het torentje aan de Vorkstraat. Ook worden elementen zoals het trappenhuis en de gangen behouden.

De transformatie gaat ongeveer anderhalf jaar duren en naar verwachting worden de woningen in het vierde kwartaal van 2023 opgeleverd.

Uit de krant

Uit de krant