Een uniek en eenmalig kunstenaarsboek in het kader van de Rotte voor het Chabot Museum en dat daar nu ook te zien, te midden van de tentoonstelling met hoogtepunten uit het brede oeuvre van Henk Chabot. Foto: Bas Czerwinski
Een uniek en eenmalig kunstenaarsboek in het kader van de Rotte voor het Chabot Museum en dat daar nu ook te zien, te midden van de tentoonstelling met hoogtepunten uit het brede oeuvre van Henk Chabot. Foto: Bas Czerwinski

Van ‘Land van Chabot’ naar Rotte als eerste culturele rivier in Europa

Algemeen 533 keer gelezen

Rotterdam - Bij de opening van de tentoonstelling ‘Het wordt reusachtig goed’ in het Chabot Museum Rotterdam ondertekenden kunstenaarsgroep Observatorium, Stichting Plezierrivier de Rotte en het Chabot Museum onlangs een gezamenlijk missiestatement: De culturele missie die moet leiden tot de Rotte European Cultural River in 2025. 

Het is een belofte naar een diepgaander samenwerking in de verdere ontwikkeling van het ‘Land van Chabot’ en in ruimere zin wat tegenwoordig het landschapspark de Rotte wordt genoemd.

Terbregseveld
Cultuur verbindt, vertelt en verklaart waarom mensen trots zijn op de Rotte, waarom zij van dit riviertje met haar afwisselend landschap houden, waarom het belangrijk is te blijven investeren in de biodiversiteit en kwaliteit van het Landschapspark de Rotte en waarom het de moeite waard is om plekken als het Terbregseveld te koesteren. De enige plek in de stad waar je nog vrij zicht hebt op de horizon is namelijk het Terbregseveld, waar nu de Rottemerentunnel wordt gegraven.

Een unieke plek, waar ooit de kunstenaar Henk Chabot (1894-1949) woonde en werkte en die we daarom het ‘Land van Chabot’ noemen. Als ode aan deze kunstenaar, maken het Chabot Museum en kunstenaarsgroep Observatorium zich al enige tijd sterk voor het behoud van dit gebied als beschermd vergezicht én voor het vertellen van de verhalen van de Rotte. Verhalen over historische figuren, bewoners, bijzondere locaties en boeiende vergezichten. Verhalen over wat er was, over wat er is en over wat er kan gaan komen.

Schilderen met aarde en lucht
De eerste stappen zijn gezet. Vanaf 14 mei is er in het uitzichtpunt bij de tunnelmond aan de Bergse Linker Rottekade een kleine tentoonstelling ingericht met de prachtige titel ‘Schilderen met aarde en lucht’. Het is een eerste denkbeeld en resultaat van een samenwerking tussen landschapsontwerper Lotte Oppenhuis en Observatorium.
Zij maakten hiervan ook een uniek en eenmalig kunstenaarsboek dat geschonken is aan het Chabot Museum en daar nu ook te zien is, te midden van de tentoonstelling met hoogtepunten uit het brede oeuvre van Henk Chabot.
Wie graag zelf wil schilderen met aarde en lucht, samen met Lotte Oppenhuis, komt op 18 juni naar de Museumnacht in het Chabot Museum.

Uit de krant