Leden van Extinction Rebellion blokkeerden sinds vanochtend vroeg de toegangswegen tot BP Raffinaderij Rotterdam op de D’Arcyweg 76 in Europoort. Foto: Facebook Extinction Rebellion
Leden van Extinction Rebellion blokkeerden sinds vanochtend vroeg de toegangswegen tot BP Raffinaderij Rotterdam op de D’Arcyweg 76 in Europoort. Foto: Facebook Extinction Rebellion

Blokkade Extinction Rebellion olietransporten BP Raffinaderij Rotterdam op Europoort deels voorbij

Algemeen 1.052 keer gelezen

Rotterdam - Sinds vanochtend, vrijdag 20 mei vanaf 6.30 uur blokkeerde Extinction Rebellion (XR) met tientallen personen de toegang tot de BP Raffinaderij Rotterdam op de D’Arcyweg 76 in Europoort. Extinction Rebellion eist het einde van de fossiele industrie en een klimaatrechtvaardige transitie. Een deel van de blokkade is inmiddels opgeheven.

‘De gevolgen van de klimaatcrisis zijn duidelijk: om het leven op aarde te beschermen moeten overheden en bedrijven nu doen wat nodig is. Stop de fossiele vernietiging’, zo luidt de oproep.

Lees verder onder foto.

Tientallen leden van Extinction Rebellion blokkeerden tijdelijk de toegangswegen tot BP Raffinaderij Rotterdam op de D’Arcyweg 76 in Europoort met behulp van een aanhanger met olievaten waar de rebellen zich aan vastgeketend hadden. Olietransporten via de weg waren daarmee onmogelijk. De politie was spoedig aanwezig, en heeft uiteindelijk een deel van de toegangswegen in overleg en zonder incidenten vrijgemaakt.

De blokkade bij BP Raffinaderij Rotterdam is niet de enige actie vandaag. Er staan nog meer disruptieve acties gepland. Een van de ontregelende acties is om 11.45 uur, als er wordt verzameld voor het Stadhuis in Rotterdam (Coolsingel 40).
Ook is er een aangekondigde demonstratie bij SBM Offshore, een bedrijf dat gas- en olieplatforms bouwt, aan de Karel Doormanweg 66 in Schiedam.

Lees verder onder foto.

BP Raffinaderij Rotterdam (bpRR) is één van de grootste raffinaderijen van West-Europa en verwerkt dagelijks 400.000 vaten aardolie (jaarlijks 19 miljoen ton). Foto: bp.com/nl

BP Raffinaderij Rotterdam is de negende grootste vervuiler van Nederland, meldt Extinction Rebellion in haar bericht. Het bedrijf stoot jaarlijks 2,2 miljoen ton CO2 uit in Nederland en is verantwoordelijk voor een van de grootste olierampen in de geschiedenis: de olieramp in de golf van Mexico in 2010. Twaalf jaar later lijden planten, dieren en mensen nog dagelijks onder de afschrikwekkende gevolgen, zo schrijft XR.

Vanuit de onderliggende eis ‘Klimaatrechtvaardigheid voor iedereen’ stelt XR drie eisen aan de overheid:
1. Wees eerlijk over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
2. Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verlaag de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
3. Laat burgers beslissen over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Uit de krant

Uit de krant