Sedar Soares. Foto: Politie Rotterdam
Sedar Soares. Foto: Politie Rotterdam

‘Sedar Soares werd niet doodgeschoten vanwege sneeuwbal, maar was per ongeluk bij ripdeal’

Algemeen 1.283 keer gelezen

Rotterdam - Meer dan negentien jaar na de dood van Sedar Soares heeft zich ene nieuwe ontwikkeling voorgedaan ind e zaak van het jongetje. Sedar (13 jaar) zou per ongeluk betrokken zijn geraakt bij een ripdeal. Dat concludeert de politie op basis van nieuwe getuigenissen. Lang werd gedacht dat Sedar was doodgeschoten omdat hij een sneeuwbal naar en auto gooide.

Op 1 februari 2003 is de 13-jarige Sedar Soares met zijn vrienden aan het spelen op het parkeerdek van metrostation Slinge. Het had die dag gesneeuwd en er werd volop buiten gespeeld. Sedar had met zijn moeder afgesproken dat hij om 20.00 uur thuis zou zijn. Maar hij kwam nooit meer thuis. Sedar wordt namelijk tijdens het spelen neergeschoten. Een kogel raakt hem in het hoofd, en ondanks de inzet van dokters en hulpdiensten overlijdt Sedar op 2 februari 2003 in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij was pas dertien jaar.

Over het waarom deden vele scenario’s en verhalen  de ronde. Er zou sprake zijn van bendegeweld, het kon met drugs te maken hebben maar met name verhaal dat hij was doodgeschoten omdat hij een sneeuwbal tegen een auto gooide werd veelvuldig besproken. Maar de zaak wordt in 2003 niet opgelost.

Een jaar later begint een nieuw team met een doorstart van het onderzoek. Zij gaan uit van het scenario dat Sedar is doodgeschoten nadat hij een sneeuwbal naar een automobilist had gegooid. Er komt een verdachte in beeld, en deze man moet zich in 2005 voor de rechter verantwoorden. Hij krijgt een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd, maar wordt  in hoger  vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie gaat nog cassatie aan tegen dit besluit maar ook bij de Hoge Raad houdt de vrijspraak stand. Daarmee is de verdachte definitief vrijgesproken.

Het coldcaseteam van de politie Rotterdam heeft de zaak nooit losgelaten. In 2020 is het onderzoek opnieuw onder de aandacht gebracht van het publiek, mede aan de hand van de coldcasekalender en hernieuwde aandacht in de media. Dat heeft ertoe geleid dat daarna meerdere getuigen alsnog naar de politie zijn gestapt met informatie over de toedracht. Zij vinden dat het lang genoeg heeft geduurd, de familie heeft recht op de waarheid. Deze nieuwe, aanvullende getuigenissen zijn door het onderzoeksteam toegevoegd aan het bestaande dossier. De combinatie van de eerdere onderzoeksbevindingen en de nieuwe verklaringen van getuigen leidt ertoe dat het coldcaseteam nu uitgaat van een nieuw scenario in het onderzoek naar de dood van Sedar Soares. Lang werd gedacht dat de jongen zou zijn doodgeschoten om het gooien van sneeuwballen naar een automobilist. Nu gaat het coldcaseteam uit van het scenario dat Sedar het toevallige en volstrekt onschuldige slachtoffer is geworden van een ripdeal.

Voor getuigen die zich niet vrij voelen om hun verhaal openlijk te doen, is er een speciaal telefoonnummer geopend. Wil je veilig verklaren zonder dat je naam bekend wordt bij de dader? Bel, of app dan met team bijzondere getuigen +31620740912.

Omdat de zaak al jaren oud is, kan het zo zijn dat informatie verder weg gezocht moet worden dan waar het is gebeurd. Er zijn sterke aanwijzingen dat binnen de Antilliaanse gemeenschap informatie bekend is over de zaak. Ook die mensen wordt uitdrukkelijk gevraagd te reageren en zich te melden.

Uit de krant