Afbeelding
advertorial

Zijn zonnepanelen financieel gezien rendabel?

Algemeen 347 keer gelezen

Dat zonnepanelen een goede keuze voor het milieu zijn dat is inmiddels algemeen bekend, maar of ze ook echt rendabel zijn is iets wat mensen zich toch nog wel eens afvragen. Toch lijkt investeren in zonnepanelen een goed idee, zeker met die energieprijzen die tegenwoordig door het dak gaan. Hoe zit het met de kosten en terugverdientijd van zonnepanelen? Daarover vertellen we meer in dit artikel.

Goedkoop is duurkoop?

Voor een gemiddeld zonnesysteem betaal je circa €3.500 tot €5.000, wellicht wat meer als je een grootverbruiker bent. Zoek je zo goedkoop mogelijke zonnepanelen? Goedkope zonnepanelen zijn zeker niet altijd de voordeligste, want het is juist belangrijk om oog te houden op het rendement. Een zonnesysteem dat past bij je verbruik en dat op een slimme manier geplaatst wordt op basis van jouw dak. Onder meer hellingshoek van het dak en gelegen windrichting zijn factoren die het rendement beïnvloeden.

Ook garantie is iets om mee te nemen in je keuze. Goede zonnepanelen gaan zeker 20 tot 25 jaar mee, vaak zelfs langer. Je kunt beter wat meer betalen voor een systeem dat langer meegaat, dan dat je na een relatief korte periode je systeem moet vervangen. Wil je kwalitatieve zonnepanelen en ben je benieuwd naar een indicatie van de zonnepanelen kosten? Doe dan een vrijblijvende dakscan bij aanbieder Sungevity.

Terugverdientijd van zonnepanelen

Normaliter verdien je de investering in zonnepanelen binnen zes tot acht jaar terug. De precieze terugverdientijd is echter afhankelijk van meerdere factoren. Onder meer dus de kwaliteit en hoe rendabel ze zijn: het zonnesysteem moet matchen bij jouw verbruik om een zo goed mogelijk rendement te behalen.

Maar je kijkt niet alleen naar de terugverdientijd van het systeem, want ook de huidige energieprijzen zijn iets om mee te nemen in je overweging. Als die prijzen blijven stijgen zoals het momenteel gaande is, dan is het werkelijke rendement van zonnepanelen ten opzichte van een contract via het reguliere energienet een stuk aantrekkelijker.

Indien je de kosten van de zonnepanelen niet in een keer kunt betalen, dan is het het overwegen waard om een groene lening af te sluiten. Dit zijn leningen die speciaal bedoeld zijn voor verduurzaming. De rente is relatief aantrekkelijk, vaak 3,5% tot 4% en daarnaast kun je meestal boetevrij aflossen. Voor jezelf een rekensom om te kijken of jij onder de streep beter uitkomt dan wanneer je op het reguliere energienet aangesloten blijft.

21% btw-teruggave en lokale subsidies

‘We moeten van grijs naar groen’, aldus Kröger van GroenLinks in een Twitterbericht, waarin ze de suggestie geeft om de 21% btw op zonnepanelen af te schaffen. Gelukkig is dit voorstel verre van noodzakelijk voor iedereen die voor de eerste keer zonnepanelen aanschaft, want die 21% op zonnepanelen kun je momenteel toch al terugvragen bij De Belastingdienst. Dat scheelt je al snel €1.000, waardoor het in verhouding rendabeler wordt om te investeren in zonnepanelen. De kosten blijven immers lager.

Daarnaast stellen gemeenten lokale subsidies voor verduurzamen beschikbaar. Dat kan gaan om het aanleggen van zonnepanelen of het nemen van isolerende maatregelen in huis. Check de website van je gemeente om te zien of er lokale regelingen van toepassing zijn, waarmee je dus ook weer onder de streep kunt besparen.

Waardestijging van woning

Naast dat zonnepanelen de maandelijkse rekening flink drukken en zich op termijn terugverdienen, is er nog een reden om te investeren in deze duurzame manier van energie opwekken. Uit onderzoek van De Nederlandse Bank blijkt namelijk dat een woning met zonnepanelen gemiddeld €7.000 meer waard wordt. Zo zou je dus theoretisch gezien kunnen stellen dat je de investering in zonnepanelen er al direct uit hebt als je je huis verkoopt. Maar goed, dat is vast niet je bedoeling als je kiest voor zonnepanelen. Je laat ze waarschijnlijk leggen om te besparen op je maandelijkse lasten, en dat is ook precies wat je ermee gaat doen op termijn!

Uit de krant