Afbeelding
advertorial

Het leven duurder? Besparen op de energierekening doe je zo!

Algemeen 708 keer gelezen

Zoals velen vast gemerkt hebben wordt het leven almaar duurder. Een dagje uit kost flink wat geld en een restaurantbezoekje knaagt ook meer dan ooit aan de portemonnee. Lekker thuisblijven dan maar? Dan mag je extra dokken voor die gigantische energierekening. Je wilt er immers wel warmpjes bij zitten. Overstappen naar een voordeligere energieaanbieder zit er op dit moment veelal niet in. Daarom vertellen we wat je zelf kunt doen om je verbruik in huis terug te dringen.

Kiezen voor energiezuinige apparaten

Oude apparaten met een minder zuinig energielabel kunnen je al snel €100 per jaar meer kosten aan energie. Zo gebruikt die oude plasma-tv gigantisch veel tegenover de nieuwere led-varianten. Dan is een nieuwe tv kopen een goed idee. Verder geldt: hoe groter de tv, hoe meer verbruik. Investeren in energiezuinige apparaten verdient zich in veel gevallen op termijn terug en dan geniet je ook nog eens van het comfort van een kwalitatiever model.

Let bij het kopen van nieuwe apparaten dus zeker op het energielabel. Dat geldt voor alle apparaten, maar in het bijzonder voor energieslurpers als vaatwasser, droger en wasmachine. Voor het vinden van het meest energiezuinige apparaat hoef je overigens niet alle winkels af te struinen. Neem eens een kijkje op een vergelijker als DeBeste.com, die voor jou per huishoudelijk apparaat de slimste aankopen van het moment overzichtelijk op een rijtje zet.

Gebruik op eco-stand in de daluren

De meeste energieaanbieders hanteren een regulier tarief en een daluren tarief. Tijdens de daluren is het verbruik van energie voordeliger. De daluren verschillen per aanbieder, dus check zeker even de voorwaarden van jouw energiemaatschappij. Vaak zal het rond 23.00 uur ingaan, en aflopen rond 7.00 uur ’s ochtends.

Natuurlijk heb je geen zin om altijd maar te wachten tot dat bepaalde tijdstip aanbreekt. Voor je het weet vergeet je de vaatwasser of wasmachine aan te zetten en zit je de volgende dag met de gebakken peren. Daarvoor is ‘startuitstel’ uitgevonden. Met deze functie programmeer je het apparaat om op een later tijdstip aan te gaan. En dan kun je meteen inzetten op de eco-stand. Dit programma duurt langer, maar gaat slimmer om met het gebruik van warm water, waardoor je energie bespaart.

Sluipverbruik en onnodig verbruik voorkomen

We schrijven dit artikel niet om open deuren in te trappen, dus deze tip lichten we graag toe met voorbeelden die in praktijk regelmatig voorkomen. Waarschijnlijk weet je het al in je achterhoofd, maar het is goed om er bewuster van te worden. We hebben het over onnodig gebruik van apparaten. Bijvoorbeeld die koelkastdeur die je open laat staan terwijl je ‘even snel’ drinken inschenkt (koelkast moet daarna harder koelen) en die lampen en tv die je aan laat staan als je gaat douchen. Makkelijk, maar overbodig. Val je vaak in slaap voor de tv? Stel dan zeker de slaaptimer in.

Daarnaast gebruiken apparaten altijd wel een beetje energie, ook als je ze niet gebruikt. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Zet dat koffieapparaat dus liever uit als je toch niets meer gaat drinken. Trek die stekker van de staafmixer en het tosti-ijzer maar gewoon zo snel mogelijk uit. De oplader van je smartphone of laptop in het stopcontact laten zitten zonder dat er iets aanhangt? Ook geen goed idee! Ga zelf eens na welke apparaten onnodig energie verbruiken en probeer dat vanaf nu te voorkomen.

Duurzame maatregelen in huis treffen

Onder het mom van ‘alle kleine beetjes helpen’ valt er dus genoeg actie te ondernemen. Het kan ook zo zijn dat je het groter wilt aanpakken en veranderingen wilt doorvoeren in en om het huis. Hierbij kun je denken aan het plaatsen van tochtstrips en radiatorfolie, maar ook aan het installeren van een warmtepomp of zonnepanelen. Zonnepanelen verdienen zich veelal binnen zes tot acht jaar terug en de waarde van je huis stijgt er volgens onderzoek van De Nederlandse Bank ook nog eens door, dus dat kan zeker een interessante investering zijn.

Misschien kun je die kosten voor dure energiebesparende maatregelen nu niet ophoesten. We raden je aan om de Energiesubsidiecheck te doen. Door het invullen van je postcode zie je direct of je een subsidie of lening kunt krijgen voor het verduurzamen van je huis. Zo scheelt het alweer in investering en wordt het voor jou wellicht interessanter om ook werkelijk energiebesparende maatregelen in huis te treffen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant