Marieke is met Emiel een de zestig starters die met een starterslening van de gemeente Rotterdam een huis hebben kunnen kopen op de krappe woningmarkt. Foto: openrotterdam.nl
Marieke is met Emiel een de zestig starters die met een starterslening van de gemeente Rotterdam een huis hebben kunnen kopen op de krappe woningmarkt. Foto: openrotterdam.nl

60e Rotterdamse starterslening verstrekt aan jonge huiseigenaren

Algemeen 285 keer gelezen

Rotterdam - Ruim 60 Rotterdammers hebben sinds afgelopen zomer met behulp van de starterslening hun eerste woning in de stad kunnen kopen. Wethouder Bas Kurvers reikte dinsdag een cheque uit voor de 60e starterslening aan twee Rotterdamse starters op de woningmarkt, Marieke en Emiel.

De nieuwe huiseigenaren zijn twee van de 60 aanvragers van de starterslening van de Gemeente Rotterdam. Dinsdagmiddag kregen zij een bos bloemen en een cheque uitgereikt op het stadhuis uit de handen van wethouder Bas Kurvers van wonen: “We vieren dat we de starterslening hebben en we ‘m vandaag voor de zestigste keer hebben uitgereikt.” 

Het vinden van een betaalbare woning is in de huidige woningmarkt extra lastig voor starters. Ook in Rotterdam. Met de Rotterdamse starterslening kunnen Rotterdammers nét een beetje extra lenen voor de aankoop van hun eerste woning. De leningen zijn beschikbaar voor starters in de leeftijd van 18 tot 35 jaar en voor iedereen die een sociale huurwoning achterlaat van een woningcorporatie, ongeacht leeftijd. Rotterdam is op dit moment de enige van de vier grote steden die de starterslening aanbiedt.

Maximaal 30.000 euro
De starterslening is een aanvullende lening van maximaal 30.000 euro, boven op het bedrag dat iemand kan lenen bij de bank. De lening vult het verschil aan tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. De koopsom van de woning mag niet hoger zijn dan de Nationale Hypotheek Grens (NHG). Dat zijn woningen met een koopprijs tot 355.000 euro (prijspeil 2022).

Extra aandacht
Speciaal voor Rotterdam is de helft van het budget voor de starterslening gereserveerd voor huurders die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaten. Voor deze sociale huurders geldt geen leeftijdsgrens. Op deze manier stimuleert de gemeente het doorstromen van sociale huur naar een koopwoning.

Er zijn inmiddels meer dan 60 startersleningen aan Rotterdamse starters verstrekt. Daarvan is 35 procent een thuiswonende starter, liet 26 procent een huur- of studentenwoning of kamer van een woningcorporatie achter en 39 procent een huurwoning of kamer van een particuliere verhuurder.

Meer informatie over de voorwaarden die gelden voor de starterslening staat op rotterdam.nl/starterslening.

Uit de krant