De koffer inzameldag in Rotterdam. Kofferdonateur Daisy de Groot. Foto: Sabine Rovers
De koffer inzameldag in Rotterdam. Kofferdonateur Daisy de Groot. Foto: Sabine Rovers

Koffers vol reisverhalen gedoneerd aan FENIX Museum

Algemeen 1.458 keer gelezen

Rotterdam - FENIX trok dit weekend het land in om koffers op te halen. Bij FENIX in Rotterdam, Rijksmuseum Amsterdam en Bibliotheek Neude in Utrecht kwamen donateurs hun koffers brengen. Bijna 200 koffers zijn toegevoegd aan de collectie van het in Rotterdam in oprichting zijnde museum FENIX dat naar verwachting in 2024 opent. 

Met de koffer inzameldagen vraagt FENIX aan particulieren actief mee te bouwen aan de museumcollectie die migratie en de beweging van mensen over de wereld als uitgangspunt heeft. Het is voor het eerst in Nederland dat een museum zo te werk gaat. 

Directeur van FENIX Anne Kremers: ”Het is fantastisch om het afgelopen weekend in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht donateurs met zulke uiteenlopende koffers en verhalen te mogen ontvangen. We kunnen niet wachten om aankomend weekend in Arnhem, Groningen, Tilburg en Den Haag te zijn om koffers in ontvangst te nemen. Samen met donateurs uit heel Nederland bouwen we zo aan de collectie van FENIX.”

Lees verder onder foto.


Gedoneerde koffers bij FENIX Museum in Rotterdam. Foto: Sabine Rovers

Koffers van over de hele wereld
Donateurs brachten koffers mee die over de hele wereld zijn gereisd. Dat loopt uiteen van luxe hutkoffers uit begin twintigste eeuw tot eigentijdse Samsonites van personen die recenter in Nederland aankwamen. Eigenaren reisden van en naar Finland, Zuid-Afrika, Indonesië, Verenigd Koninkrijk, Sint Maarten en Peru met de koffers. In de verhalen die FENIX van donateurs optekende, waren liefde, een nieuwe start, studiereis of politieke situatie in een land enkele van de redenen om de koffers te pakken en te vertrekken.

Conservator geschiedenis Rutger Doop: ”De donateurs hebben ons persoonlijke en ontroerende verhalen toevertrouwd. Zo ontvingen we in Rotterdam een meer dan honderd jaar oude koffer van een diplomaat die van New York tot Shanghai en van Teheran tot Zuid-Afrika was meegereisd. Maar ook een ‘thuisblijver’ van iemands grootmoeder. Ze had de koffer gekocht om er grote reizen mee te maken, maar uiteindelijk bleef hij ongebruikt op zolder staan, gevuld met behangrollen.”

Met de koffers en verhalen wordt een doolhof gebouwd dat een permanente plek krijgt in de museumpresentatie. Toekomstige bezoekers kunnen (ver)dwalen in het doolhof en ontdekken door de persoonlijke verhalen wat het kan betekenen om je koffer te pakken.


Koffer inzameldagen weekend 21 en 22 mei
Wie nog een koffer met een (reis)verhaal heeft om te doneren kan aanstaande zaterdag 21 mei terecht in Forum, Groningen en Rozet, Arnhem en zondag 22 mei bij Amare in Den Haag of het TextielMuseum in Tilburg. Zie fenix.nl/koffers voor meer informatie.

Over FENIX
In 2024 opent FENIX in Rotterdam. De monumentale Fenixloods II op Katendrecht wordt momenteel getransformeerd tot museum en culturele, culinaire en creatieve ontmoetingsplek. Het is dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen mensen vertrokken en net zovelen van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen.

FENIX vertelt al deze verhalen. FENIX bouwt aan een internationale museumcollectie die (hedendaagse) kunst, fotografie, historische objecten en persoonlijke verhalen omvat. De collectie wordt gepresenteerd in een voormalige, aan de rivier de Maas gelegen, op- en overslagloods uit 1923 die momenteel volledig wordt gerestaureerd. Fenixloods II blijft zo bewaard als markant voorbeeld van de Rotterdamse havenarchitectuur. Nieuwe toevoeging aan het gebouw is de Tornado, een theatrale trappartij die uitmondt in een spectaculair uitzichtplatform over de Maas en Rotterdam. Het ontwerp is van de Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects.
FENIX is een initiatief van Stichting Droom en Daad.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant