Dit najaar vertrekt directeur Sjarel Ex (hier voor het Depot Boijmans Van Beuningen) bij het Rotterdamse museum Foto: Aad Hoogendoorn
Dit najaar vertrekt directeur Sjarel Ex (hier voor het Depot Boijmans Van Beuningen) bij het Rotterdamse museum Foto: Aad Hoogendoorn

Directeur Sjarel Ex vertrekt bij Museum Boijmans Van Beuningen

Algemeen 1.091 keer gelezen

Rotterdam - Dit najaar vertrekt directeur Sjarel Ex bij het Rotterdamse museum. Het museum is dicht wegens renovatie, tegelijk is de Boijmans collectie in het depot toegankelijker dan ooit en draait de verzorging en wetenschappelijke bewerking van de verzameling op volle toeren. 

Met het succesvolle nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen als kroon op het werk gaat Sjarel Ex na 18 jaar de bakens verzetten. De Raad van Toezicht van Museum Boijmans Van Beuningen stemde in met zijn verzoek om zijn lopende contract met het Rotterdamse museum te ontbinden. 

Ex is vanaf 2004 artistiek en zakelijk eindverantwoordelijk voor het museum, waarvan de laatste drie jaar in gedeeld leiderschap met co-bestuurder en mededirecteur Ina Klaassen. Hij positioneerde het museum gedurende anderhalf decennium dicht bij de kunstenaars en ontwerpers en ontplooide een scala aan initiatieven. Ex ziet met plezier terug op zijn Rotterdamse jaren. Hij zet zijn carrière voort als zelfstandig onderzoeker en tentoonstellingsmaker.

Het depot: een nieuwe typologie
Ex verlaat het museum op het moment dat het dicht is wegens renovatie terwijl tegelijkertijd de kunstcollectie meer dan ooit toegankelijk is voor het publiek. Het nieuwe depot wordt internationaal gezien als een nieuwe museale typologie, het is het toonbeeld van de veranderende visie op collectiebeheer.

Niet eerder werd toegankelijke museale opslag op deze schaal gecombineerd met een blik achter de schermen voor het brede publiek. De zichtbaarheid van de collectie is in het publiek toegankelijk depot optimaal. Dagelijks worden er mensen rondgeleid langs de rustende Rotterdamse collectie en ook de verzorging en conservering van de collectie wordt toegelicht. Jaarlijks verleent Boijmans wereldwijd honderden bruiklenen en verscheidene Boijmans-exposities toeren over de wereld.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant