Danny Schipper:
Danny Schipper: "Nu buiten de lijnen zoveel zaken up-to-date zijn, aan de slag voor onze doelstellingen binnen de lijnen." Foto: Emile Hilgers

Korfbalvereniging OZC heeft fors geïnvesteerd in duurzaamheid en voldoet nu al aan de eisen voor 2050

Algemeen 381 keer gelezen

Rotterdam - Korfbalvereniging OZC heeft de afgelopen tweeënhalf jaar fors geïnvesteerd in duurzaamheid en voldoet nu al aan de eisen voor 2050 van de gemeente Rotterdam. “We zijn helemaal van het gas af, energieneutraal en CO²-vrij”, aldus voorzitter Danny Schipper. “Het totale project kon worden gerealiseerd door subsidies, sponsoring en eigen gelden.”

Door Emile Hilgers

Op het schoolsportcomplex aan de Enk, waarvan de club hoofdhuurder en beheerder is, zijn een PV-installatie geplaatst (met zonnepanelen), LED-terreinverlichting, een zonneboiler, een luchtwarmtepomp en warmtepanelen in de kleedkamers. De gemeente heeft ook geïnvesteerd door de aanleg van een nieuw kunstgras hoofdveld en drie kleine trainingsvelden.
“De PV-installatie is zo groot dat we nul op de meter hebben en zelfs energie toeleveren aan het elektriciteitsnet”, legt Schipper uit. “En we zijn dolbij met de nieuwe velden. Nu buiten de lijnen zoveel zaken up-to-date zijn, kunnen we ons richten op onze doelstellingen binnen de lijnen: meer kaderleden, commissies en vrijwilligers, meer leden, meer teams, en betere prestaties.”

Door bijvoorbeeld op de kangoeroedag op 14 mei en introductietrainingen voor alle basisscholieren op Zuid in de maand juni meer jeugdleden te werven, wil korfbalclub OZC een stevig fundament leggen voor de toekomst. Danny Schipper: “Onze ambitie is in 2030 met het eerste team in de zaal en op het veld eerste klasse spelen en met zes à acht seniorenteams en twee of drie jeugdteams per leeftijdsklasse competitie spelen”.

Nu al korfballen veel leden uit de eigen jeugdopleiding in het eerste team, aldus de voorzitter. “Hopelijk blijven ze bij elkaar zodat ze samen naar een hoger niveau kunnen groeien.”

Elana van der Leer (18) heeft bij Vitesse gespeeld en korfbalt nu voor het vierde jaar in Vreewijk. “Ik ben één van de jongsten in de selectie, de jongste is zeventien”, vertelt ze. “OZC is een gezellige vereniging: leuke trainers, veel activiteiten, en mijn vriend korfbalt ook hier… Sportief gezien ging het in de zaalcompetitie wat minder maar gelukkig hebben we ons gehandhaafd in de tweede klasse. Op het veld spelen we derde klasse en staan we eerste.”
Michael van den Berg (31) is aanvoerder van OZC 1 en speelt al veertien jaar bij de club. “Dit is een jaar waarin we veel hebben geleerd. Nu we meer jeugdspelers in het team hebben gekregen, zijn we als collectief beter gaan spelen. We leunen niet meer op één of twee doelpuntenmakers en ook de verdediging draait beter. Daardoor zijn wij voor onze tegenstanders een moeilijk te bespelen ploeg.”

“We geven ook niet snel op, én het is een atletische groep met allemaal grote en sterke korfballers. Aan het begin van het seizoen is niet echt uitgesproken dat we kampioen wilden worden. Maar als we nu al promoveren, zou dat geweldig zijn.” 


Elena van der Leer en Michael van den Berg spelen in het eerste team van OZC. De komende wedstrijden worden spannend nu ze op het veld eerste staan en mogelijk play-offs spelen voor promotie naar de tweede klasse. Op 18 juni is de laatste poulewedstrijd.

Uit de krant