De Hartstichting wil duizenden openbare AED's ophangen.
De Hartstichting wil duizenden openbare AED's ophangen. (Foto: Hartstichting)

Spaar mee voor een BuurtAED, je redt er levens mee

Rotterdam - Wekelijks worden gemiddeld 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Dat gebeurt in 70% van de gevallen thuis, en in veel gevallen onverwacht. Hulpdiensten doen er na een 112-melding tien minuten over om op de plek des onheils te komen. Zo gaan kostbare minuten verloren. Daarom moeten er in de buurt meer defibrilators (AED's) komen. Zo worden er levens gered. De Hartstichting en Philips helpen mee om jouw buurt hartveiliger te maken en beginnen een inzamelactie op BuurtAED,nl

Als buren ben je er voor elkaar. Maar kun jij reanimeren als iemand in jouw straat een hartstilstand krijgt? En weet jij waar in jouw buurt de dichtstbijzijnde defibrillator (AED) hangt?

De kans op overleving is groter als er snel hulp komt, omstanders binnen de eerste minuten starten met reanimeren en daarbij een AED gebruiken. Maar die is niet altijd in de buurt of toegankelijk. Veel apparaten hangen op plekken die niet 24/7 bereikbaar zijn; in gebouwen die 's avonds of in het weekend gesloten zijn.

En dat terwijl elke minuut telt na een hartstilstand. "Reanimatie en het toedienen van een schok met een AED binnen zes minuten geeft de hoogste overlevingskans", zegt David Smeekes, als arts verbonden aan de Hartstichting. "Die kans neemt iedere minuut met zo'n tien procent af."

Omdat hulpdiensten gemiddeld tien minuten na de eerste 112-melding ter plaatse zijn, gaan kostbare minuten verloren. Om ervoor te zorgen dat slachtoffers overal in Nederland binnen zes minuten hulp krijgen, bouwt de Hartstichting aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED's. In totaal zijn er zo'n 30.000 openbare AED's nodig. Door ze op te hangen in een buitenkast zijn ze altijd toegankelijk en beschikbaar. BuurtAED.nl, een initiatief van Philips en de Hartstichting, ondersteunt buurten bij het gezamenlijk aanschaffen van een Philips AED.

Wil jij jouw buurt ook hartveiliger maken? Doe mee en start een actie voor een Philips AED in jouw buurt. Via BuurtAED.nl kun je geld inzamelen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden