Bron: © IWM FRE 6450
Bron: © IWM FRE 6450

Museum Rotterdam ontdekt unieke foto van Amerikaanse voedseldropping met dolblije Rotterdammers op de grond

Algemeen 1.068 keer gelezen

Rotterdam -  Museum Rotterdam heeft in de beeldarchieven van het Imperial War Museum een opzienbarende kleurenfoto van Rotterdam uit de oorlogsjaren ontdekt. Een formatie Amerikaanse B-17 bommenwerpers vliegt laag over ‘a Dutch town during a food mission’. Niet zomaar een Nederlandse stad, conservator Rob Noordhoek herkende meteen ons eigen Rotterdam!

We zien op de foto onder ‘de vliegende kruideniers’ de keurige huizenrijen van Jaffa, de Boezem en het slachthuisterrein. Daarachter zien we Crooswijk liggen met de algemene en rooms-katholieke begraafplaats. Verderop strekt de rest van Rotterdam-Noord zich uit en tot aan de horizon is de Rijnmond zichtbaar.

Waarschijnlijk heeft een bemanningslid de foto gemaakt op 1 mei 1945. Twee dagen eerder waren de Britten gestart met voedseldroppings boven het hongerende westen van Nederland. Ze noemden het operatie Manna, naar het Bijbelse brood uit de hemel. De Amerikanen waren wat directer toen ze op 1 mei hun eerste voedselvluchten uitvoerden onder de naam operatie Chowhound (‘vreetzak’ in goed Rotterdams). Alleen op 1 mei deden naast de Britse RAF ook de Amerikaanse USAAF Rotterdam aan.

Met het landingsgestel naar beneden en de bomluiken open, koersen de vliegmachines op de foto richting het afwerpterrein bij Terbregge. Onder de fotograaf glijdt de gloednieuwe galerijflat aan de Kralingse Plaslaan onzichtbaar voorbij. Vanaf de grond zwaaien de Rotterdammers dol van blijdschap naar de ‘vliegende kruideniers’. 

Zie ook de blog van Rob Noordhoek op de website van Museum Rotterdam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant