Of je auto leasen of geld lenen voordeliger is, hangt af van het type auto en je persoonlijke situatie. Foto: anwb.nl
Of je auto leasen of geld lenen voordeliger is, hangt af van het type auto en je persoonlijke situatie. Foto: anwb.nl
advertorial

Private lease of lenen?

Algemeen 2.737 keer gelezen

Je wilt je auto financieren, maar wat is dan de beste optie: private lease of lenen in de vorm van een persoonlijke lening? Hier vind je de verschillen en handige tips!

Private lease of lenen?

Je auto is aan vervanging toe, maar je hebt niet genoeg spaargeld voor een nieuwe auto. Wat kun je dan het beste doen: je nieuwe auto financieren met een lening of een auto leasen? In dit artikel lees je alles over deze opties en welke wanneer de beste keuze is.

Auto leasen of financieren – Vrijheid vs gemak

Een auto leasen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden.

Leasen biedt je namelijk veel gemak. Je betaalt een vast bedrag per maand aan de leasemaatschappij en rijdt in een gloednieuwe auto. De leasemaatschappij betaalt de autoverzekering, wegenbelasting en het onderhoud van de auto. Je betaalt dus alleen nog voor het tanken.

Maar voor het gemak van private leasen, lever je ook wat vrijheid in. Je gaat namelijk een contract aan voor een aantal jaar. Tijdens de periode kun je het contract niet zomaar opzeggen als je het niet meer kunt betalen, bijvoorbeeld doordat je werkloos wordt of gaat scheiden.

Daarnaast spreek je met de leasemaatschappij een maximaal aantal kilometers per jaar af. Rijd je onverwacht toch meer? Dan moet je extra betalen. De kosten voor extra kilometers zijn vrij hoog.

Private lease of persoonlijke lening?

In plaats van leasen kun je je nieuwe auto ook financieren met een persoonlijke lening. Het voordeel is dat je met het geleende geld in één keer de auto betaalt, waardoor de auto meteen helemaal van jou is.

Je betaalt vervolgens elke maand een vast bedrag aan de kredietverstrekker. Hiermee betaal je de aflossing en rente. Omdat de rente en de looptijd vast staan, weet je precies wat de lening kost en wanneer je klaar bent met afbetalen.

Bovendien mag je bij een persoonlijke lening vrijwel altijd kosteloos tussentijds extra aflossen. Kun je de lening dus niet meer betalen, dan kun je er altijd voor kiezen de auto te verkopen en de lening met de opbrengst (grotendeels) af te lossen.

Tip! Je moet naast de lening wel zelf de wegenbelasting betalen en de verzekering voor je auto regelen. Gelukkig kun je op de kosten van je autoverzekering ook nog veel besparen. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste autoverzekering is al snel een paar honderd euro per jaar. Ga dus als je altijd eerst online de autoverzekering vergelijken.

Leasen of lenen voor auto en je situatie

Welke manier van je auto financieren voor jou de voordeligste is, hangt vaak ook af van je persoonlijke situatie. Je auto leasen is vaak voordeliger als je zelf voor je autoverzekering een hoge premie zou betalen. Bijvoorbeeld als je jong bent en/of weinig schadevrije jaren hebt. Zelf een autoverzekering afsluiten is dan relatief duur, waardoor je met het maandbedrag van de private lease al snel goedkoper uit bent.

Ben je al wat ouder (35+) en/of heb je veel schadevrije jaren opgebouwd? Dan is de premie voor je autoverzekering vaak een stuk lager als je die zelf afsluit. In die gevallen is geld lenen voor de auto en zelf de autoverzekering regelen dus vaak de goedkoopste optie.

Leasen of lenen voordeliger?

Of je auto leasen of geld lenen voordeliger is, hangt af van het type auto en je persoonlijke situatie. Vergelijk daarom altijd zelf even wat voor de auto van jouw keuze het voordeligste is. Kijk daarbij ook naar verschillende leasemaatschappijen. De prijzen voor private leasen kunnen namelijk flink verschillen.

Kijk daarnaast voor de leenopties ook naar verschillende kredietverstrekkers. De rentes voor geld lenen verschillen namelijk ook flink. Door via internet de rentes van meerdere kredietverstrekkers te vergelijken, vind je eenvoudig de laagste rente voor de lening voor je auto.



Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant