Arno Havenga: "Er kan gelukkig weer van alles. We kunnen bijvoorbeeld weer terecht in het buitenbad van SVH, 't Zwarte Plasje".
Arno Havenga: "Er kan gelukkig weer van alles. We kunnen bijvoorbeeld weer terecht in het buitenbad van SVH, 't Zwarte Plasje".

Waterpolo-coach Arno Havenga wil bij SVH de jeugd de kans geven

Algemeen 1.233 keer gelezen

Rotterdam - Arno Havenga, de nieuwe trainer/coach van de uit de eredivisie gedegradeerde herenselectie van SVH Waterpolo, is bij de club geen onbekende. “Een paar jaar geleden heb ik het meisjesteam van mijn dochter gecoacht, samen met twee andere vaders. Leuk om nu Heren 1 te coachen. Ik wil vooral de eigen jeugd de kans geven om zich te ontwikkelen. En ik hoop dat we de lol in het spelletje terug kunnen brengen.”

Door Emile Hilgers

“Ik zeg niet dat die er niet is”, voegt hij daar direct aan toe. “Maar plezier in de sport is enorm belangrijk. Ik merk ook dat de selectie door omstandigheden wat verderaf is komen te staan van de rest van de vereniging. Door corona en doordat er spelers van buitenaf zijn gekomen en in sommige gevallen ook weer zijn vertrokken, is de betrokkenheid minder. Ook de teleurstellende resultaten zijn natuurlijk van invloed geweest.”

Een voordeel is volgens Havenga dat de restricties door corona inmiddels zijn opgeheven. “Er kan gelukkig weer van alles. We kunnen bijvoorbeeld weer terecht in het buitenbad van SVH, ’t Zwarte Plasje.” Ook voelt de coach geen druk vanuit het bestuur om zo snel mogelijk weer op het hoogste niveau te spelen. “Promoveren hoeft echt niet meteen komend seizoen al. Veel belangrijker is stabiliteit, gecombineerd met de jeugd een kans geven. Dat laatste kan heel goed in de eerste divisie.”

Voor SVH was het een geluk bij een ongeluk dat de degradatie de weg vrijmaakte voor de komst van Havenga. “Als SVH nog in de eredivisie zou spelen, had ik het vanwege mijn nieuwe functie als manager Topwaterpolo bij de KNZB niet kunnen doen”, legt hij uit. “Maar nu ze lager spelen, is er geen sprake van belangenverstrengeling en ga ik met nieuwe energie weer als trainer/coach aan de slag.”

“Na de teleurstellende zesde plaats op de Olympische Spelen afgelopen zomer met de waterpolodames van TeamNL ben ik gestopt als bondscoach en heb ik even een stapje terug gedaan. Maar ik vind het spelletje nog veel te leuk en coachen bij SVH zie ik als een nieuwe uitdaging.”
De 47-jarige Rotterdammer heeft Heren 1 van de club alleen de laatste wedstrijd van het seizoen in actie gezien, tegen Den Haag voor de beker. “Er is op verschillende vlakken ruimte voor groei”, is zijn voorzichtige conclusie. Tegelijkertijd heeft hij respect voor zijn voorganger en de spelers. “Het zijn leuke gasten en ik denk dat ze met Petar Ivosevic een goede trainer hadden: gedreven, veel ervaring in het Servische waterpolo.”

Over de selectie voor de nieuwe competitie kan Havenga nog niet zoveel zeggen. Hij moet de de spelers nog spreken en zien trainen; pas daarna worden de selecties ingedeeld. Dat het voor hemzelf anders wordt dan de afgelopen tijd, staat buiten kijf. “Ik heb lange tijd uitsluitend dames gecoacht. De laatste keer dat ik een herenteam coachte was in 2012 bij DONK.”

“Het grootste verschil is het niveau: de dames van TeamNL hadden meer tijd voor sport, de meesten speelden bij grote buitenlandse clubs. Deze jongens hebben naast waterpolo een studie of werk. Veel dingen zijn hetzelfde, zoals discipline, normen en waarden, maar ook plezier in het spelletje. Daar hecht ik aan als coach. En natuurlijk gaan we met de selectie ook werken aan de conditie, techniek en tactiek. Ik heb er enorm veel zin in!”                

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant