Laia Gómez Iglesias en Ona Vives Pérez poseren in Brussel zenuwachtig giechelend voor de fotograaf. Foto: Caro Linares
Laia Gómez Iglesias en Ona Vives Pérez poseren in Brussel zenuwachtig giechelend voor de fotograaf. Foto: Caro Linares

Laia en Ona komen in Rotterdam terug als topacrobaat

Algemeen 827 keer gelezen

Rotterdam - Bijna, nog heel even wachten, en dan zijn Laia en Ona weer in Rotterdam. De twee Spaanse meiden studeerden op nogal bijzondere manier af bij de circusopleiding van Codarts. En nu komen ze terug als topacrobaat.

Door Emile van de Velde

Brussel

Laia Gómez Iglesias en Ona Vives Pérez komen op vanaf de tribunes van het bomvolle theater in een Brusselse buitenwijk. Ze dragen mondkapjes, maar die gaan al snel af. Het is de allereerste show van van het Spaanse circusgezelschap Eia waar geen coronamaatregelen meer zijn. Coronamaatregelen die het afstuderen ven Laia en Ona (én het ontstaan van de voorstelling) sterk hebben beïnvloed. Enige tijd later nemen de twee meiden samen met hun vier collega-acrobaten een staande ovatie in ontvangst. De voorstelling NUYE was prachtig, het is overduidelijk dat Laia en Ona bij dit theatergezelschap tot de top van Europa zijn doorgedrongen.

Barcelona

Laia en Ona zijn tieners als ze besluiten een duo te worden. Een circusduo. In een discipline waar vrouw-vrouw-duo’s een zeldzaamheid zijn. Om fysieke redenen. Laia en Ona willen zich namelijk richten op het specifieke voetenwerk, een pittige vorm waarbij de een de ander salto’s en dergelijke laat maken mét de voeten. En dat zie je eigenlijk allen maar bij duo’s waar een grote, stevige man een kleinere vrouw de lucht ingooit. Laia en Ona worden om die reden teleurgesteld door de theaterschool in hun thuisstad. Dat gaat niet lukken hier, krijgen ze te horen.

NUYE

In ‘NUYE’ werken drie hechte acrobatenduo’s samen: twee mannen (Maiol Pruna Soler en Francesco Germini), een vrouw-man duo (Abigail Neuberger en Luca Bernini) en Laia Gómez Iglesias en Ona Vives Perez dus. Het Spaanse woord nuye staat voor duo’s in allerlei soorten betekenissen. Het kunnen geliefden zijn, vrienden, collega’s en ga zo maar door. Dat zie je in de voorstelling. Een voorstelling die gemaakt is tijdens de coronapandemie. Dat zie je dus ook terug. Voor het eerst weer knuffelen, aanraken, handen schudden. Hoe doe je dat na de lockdown? Met attributen als een duikplank, een trap en een plank met gaten laten de zes topacrobaten allerlei soorten duo’s zien, die elkaar aantrekken én afstoten.

Rotterdam

Na de teleurstelling in Barcelona worden Laia en Ona met open armen ontvangen in Rotterdam. Bij Codarts Circus Arts aan het Deliplein denken ze wat minder moeilijk over man-vrouw of vrouw-vrouw-acrobatiek. Het gaat om het talent van het Catalaanse damesduo. En dat is er in overvloed. Laia en Ona studeren in 2021 af. Op een unieke manier. Het is bijzonder dat studenten al tijdens hun studie de kans krijgen om bij een topgezelschap te werken aan een voorstelling. Tijdens lockdowns en tussen lockdowns door combineren ze het eindexamen met online repetities en reizen naar Barcelona, naar Eia.

Lees verder onder de foto.


Topacrobatiek in de voorstelling NUYE van het Catalaanse gezelschap Eia. Foto: Caro Linares

Brussel

Voorafgaand aan de voorstelling schuift regisseur Fabrizio Giannini aan tafel. Hij is heel duidelijk over zijn twee meiden. Ook al waren ze nog niet een afgestudeerd; ze móésten meedoen. “De voorstelling gaat om allerlei soorten relaties tussen duo’s, óók die tussen twee vrouwen. Daarom wilde ik Laia en Ona erbij hebben.”

Rotterdam

Op Codarts zijn Laia en Ona populair. Iedereen houdt van de twee vrolijke Catalanen. Iedereen heeft ook bewondering voor de twee, die al tijdens het afstuderen tot de Europese top doordrongen. Docent Juan Liu werkt wekelijks met ze. Ze zag dat de basistechniek en coördinatie al bij de auditie goed in orde waren, maar in vier jaar op Codarts maakt Liu de twee pas echt klaar voor het grote werk. “Ik heb zelf bij het Chinees Staatscircus gezeten en daar gaat het er hard en streng aan toe, zo geef ik zelf ook les. Elke week hebben we gewerkt aan kracht, aan acrobatiek. Ze waren heel nieuwsgierig en leergierig, meteen vanaf het begin. En kijk nu eens, ik ben heel, héél trots op ze! Ze hebben een echte eigen stijl ontwikkeld, ze weten wat ze willen. Ik heb nog veel contact, ze stuurden meteen een bericht dat ze naar Rotterdam komen. Ja, natuurlijk gaan we afspreken, zeker!”

Brussel

Een dik kwartier na de voorstelling zitten Laia en Ona op de rand van het Brusselse podium. Voor een rondje persvragen. Dat zijn ze niet gewend. Vermoeid van de show en zenuwachtig giechelend vanwege alle aandacht vullen ze elkaars zinnen aan. Nee, een echt feministisch standpunt hebben ze nooit bedoeld met hun act, zeggen ze op een vraag van De Volkskrant. Ze wilden gewoon altijd al samen een duo vormen. En toen dat niet in Barcelona kon, moest dat maar in Rotterdam. In onze stad hebben ze een heerlijke tijd gehad. “En nu komen we dus terug om op te treden! We kunnen haast niet wachten om iedereen weer te zien. Onze lerares Juan Liu natuurlijk, zij heeft ons met open armen in Rotterdam ontvangen toen we niet terecht konden in Barcelona. Zij heeft ons alles geleerd. Geweldig dat we nu met deze voorstelling naar Rotterdam komen. geweldig om de stad weer te zien, Katendrecht, het water, de terrassen. Al onze vrienden!”

Rotterdam

De topvoorstelling ‘NUYE’ van het Spaanse circusgezelschap Eia is tijdens Circusstad Festival Rotterdam van 4 tot en met 8 mei elke dag te zien in de Chapiteau-tent op het Schouwburgplein. Voor deze voorstelling worden de meeste (1800) kaartjes verkocht. Ook tijdens het Circusstad Gala, dat deze editie voor het eerst georganiseerd wordt, in het nieuwe Luxor Theater, is NUYE te zien.

Kijk voor het complete programma van Circusstad Festival Rotterdam en de kaartverkoop op circusstad.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant