Danny van der Kroef in zijn bruine kroeg in Historisch Delfshaven. 'We staan bekend om de unieke houtsnijwerken uit de jaren dertig van de vorige eeuw.' Foto: Caro Linares
Danny van der Kroef in zijn bruine kroeg in Historisch Delfshaven. 'We staan bekend om de unieke houtsnijwerken uit de jaren dertig van de vorige eeuw.' Foto: Caro Linares
Rotterdammer van de Week

Danny van der Kroef van café De Oude Sluis: een jongen van Zuid in Historisch Delfshaven

Algemeen 2.538 keer gelezen

Rotterdam - Danny van der Kroef (van 1965) is als jongen van Zuid opvallend stevig vergroeid met Historisch Delfshaven. Hij woont er, en zwaait er de scepter over het schitterende café De Oude Sluis. Vrijdag 29 april is Danny jarig, precies in de week dat hij onze Rotterdammer van de Week is!

Door Emile van de Velde

Wat is eigenlijk het het allermooiste café van Rotterdam? Je mag je eigen café niet noemen.

“Dan noem ik mijn eigen café natuurlijk. De Oude Sluis stamt uit 1912. Via een maat uit dienst kwam ik hier als bezoeker, tijdens mijn studie werd ik glazenhaler. In 1990 was dat. Willem Terlouw was de eigenaar. Van hem heb ik alles geleerd. Ik was als de zoon die hij zelf niet had. Later ben ik hier full time gaan werken, werd ik bedrijfsleider. En Willem stelde me overal voor als zijn opvolger. Toen hij een dagje ouder werd, nam ik automatisch de zaak over. Willem gunde me dat gewoon. In al die jaren dat ik hem ken (ja, hij leeft nog, komt soms nog langs), hebben we twee keer woorden gehad. En dat ging over iemand anders.”

Je wilde altijd al de horeca in?

“Nou, nee, eigenlijk heb ik nooit een idee gehad van wat ik wilde worden. Na de cito-toets kreeg ik als advies Mulo: ‘Dat is het hoogst haalbare’, zeiden ze tegen mijn moeder. Die pikte dat niet en ik ging naar het atheneum, op de Hugo de Groot.”

Op Zuid?

“Ja, ik ben geboren in het Eudokiaziekenhuis n Noord maar de eerste dertig jaar van mijn leven woonde ik in Lombardijen. Ik ben een echte jongen van Zuid, heb er een heerlijke jeugd gehad. Het enige wat ik deed, was voetballen. Altijd. Bij DRL.

Hmmm, dan ben je natuurlijk ook Feyenoorder, dit is toch een Sparta-café?

“Ik heb 20 jaar een seizoenkaart gehad ja, maar na het kampioenschap van 2017 liep Feyenoord zo te klooien, toen had ik er wel genoeg van. Maar dat loopt hier allemaal door elkaar heen joh, Sparta en Feyenoord, geen probleem. Alleen als ze tegen elkaar in gaan zingen, zeg ik dat ze moeten kappen. En er is hier nooit voetbal op tv. Voetbal kijken doe je maar ergens anders, een kroeg is om met elkaar te praten. En om bier te drinken. Ik vind sowieso het mooiste van Rotterdam dat iedereen door elkaar heen leeft, het is zo gemêleerd in onze stad, er is zóveel saamhorigheid. Alleen aan die bouwputten kan ik niet wennen. Rotterdam ligt áltijd open. Maak die stad nou eens af!”

Het is ook nogal bruin hier hè?

“We staan bekend om de unieke houtsnijwerken uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Ik heb ze laten restaureren en heb uitgezocht van wie ze zijn. Blijkbaar heeft ene Cees de Koning ze gemaakt met werk van Hollandse meesters als inspiratie. Eentje ijkt precies op een schilderij van Jan Steen dat in het Rijksmuseum hangt.”

Wat gebeurde er eigenlijk nadat je van de Hugo de Groot kwam?

“Nou, ik wist dus echt niet wat ik wilde worden, dus ik ben eerst het leger ingegaan. Er was nog dienstplicht toen. Ik ben opgeleid als wachtmeester en heb tien maanden in Seedorf gezeten, in Duitsland. Daarna wist ik nog steeds niet wat ik met mijn leven moest. Ik wist wel waar ik goed in was: scheikunde. Dat ben ik toen gaan studeren, aan de TU in Delft. Ik heb er tien jaar over gedaan, ondertussen had ik De Oude Sluis dus al ontdekt.”

Woonde je nog op Zuid toen?

“Nee, op mijn dertigste ben ik naar de stad verhuisd, naar de Hooidrift. Op een gegeven moment had de huisbaas andere plannen met dat pand. Ik bleef als enige huurder zitten en toen hebben ze me een vervangende woning moeten geven. in 2017. Hier om de hoek, aan de Voorhaven. Het was net voordat de woningmarkt explodeerde, dus ik zit er nog lekker goedkoop.”

En dat kwam natuurlijk wel goed uit toen er allerlei lockdowns voor de horeca opdoken?

“Die tijd hebben we gebruikt om een keuken te bouwen, en een nieuw damestoilet. Ik ben wel zuiniger gaan leven tijdens corona. Ben gestopt met roken bijvoorbeeld. Maar toen corona weg was, ben ik meteen weer begonnen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant