Foto: Bart Bos
Foto: Bart Bos

Cruiseschip wordt reddingsboot

Algemeen 702 keer gelezen

Rotterdam - Bart Bos was weer met zijn camera op pad in Rotterdam Bij de Merwehaven maakte hij een foto van de Volendam. Het cruiseschip ligt er sinds gisteren als reddingsschip. Meer dan duizend vluchtelingen uit Oekraïne kunnen op het schip voor een tijdelijk veilig verblijf terecht.

Bos schrijft: ‘Een cruiseschip in de Rotterdamse haven is niet vreemd, we zien ze tegenwoordig bijna dagelijks langskomen op weg naar de cruiseterminal of naar verre oorden vol vakantiegangers. Een cruiseschip in de Merwehaven is echter geen dagelijkse kost, wat dan ook vele nieuwsgierige blikken oplevert. Helaas geen vrolijke vakantiegangers op dit cruiseschip. De donkere wolken boven het schip staan triest symbool voor de ellendige toestand waar de toekomstige gasten van de Volendam momenteel in verkeren. Ruim duizend vluchtelingen uit Oekraïne zullen op de Volendam hun tijdelijke veilige thuis moeten vinden ver van de oorlog in hun thuisland hopende op voorspoedige vredesonderhandelingen met de hoop weer terug te kunnen naar hun eigen thuis.’

Holland America Line heeft een overeenkomst gesloten met Rotterdam om het passagiersschip beschikbaar te stellen voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Personeel van Holland America Line zorgt voor eten en drinken, schoonmaak en beveiliging aan boord. De gemeente Rotterdam regelt in samenwerking met maatschappelijke organisaties, waaronder Het Leger des Heils, de medische en sociale zorg en onderwijs voor de kinderen. Deze noodopvang komt bovenop de 1000 plekken die Rotterdam het rijk heeft toegezegd.

Uit de krant