1400 bedden voor Oekraïense vluchtelingen aan boord van de Volendam in de Merwehaven. Foto: HAL
1400 bedden voor Oekraïense vluchtelingen aan boord van de Volendam in de Merwehaven. Foto: HAL

Cruiseschip Volendam wordt noodopvang voor honderden Oekraïense vluchtelingen

Algemeen 1.580 keer gelezen

Rotterdam - Holland America Line heeft een overeenkomst gesloten met Rotterdam om een passagiersschip beschikbaar te stellen voor de noodopvang van Oekraïense vluchtelingen. Cruiseschip de Volendam gaat vandaag, 2 april voor anker in de Merwehaven en zal daar voor drie maanden als noodopvang dienst doen voor maximaal 1400 mensen.

Hoe de oorlog in Oekraïne zich ontwikkelt is ongewis, maar het rijk houdt rekening met een grote toestroom van vluchtelingen in de nabije toekomst. De gemeenten zijn verzocht op korte termijn voor noodopvang te zorgen. 

Met de komst van de Volendam komt die opvang snel beschikbaar voor een groot aantal mensen. Personeel van Holland America Line zorgt voor eten & drinken, schoonmaak en beveiliging aan boord. De gemeente Rotterdam regelt in samenwerking met maatschappelijke organisaties, waaronder Het Leger des Heils, de medische en sociale zorg en onderwijs voor de kinderen. Deze noodopvang komt bovenop de 1000 plekken die Rotterdam het rijk heeft toegezegd.

Wethouder Vincent Karremans: “De humanitaire gevolgen van de oorlog in Oekraïne dwingen ons tot nationale daadkracht. Daarom stroopt Rotterdam de mouwen op, in samenwerking met heel veel maatschappelijke organisaties, bewoners en het bedrijfsleven. De overeenkomst met Holland America Line, een bedrijf dat zo nauw verbonden is met de geschiedenis van Rotterdam, komt niet alleen als geroepen; het is hartverwarmend.”

Komende tijd
Medio volgende week komen de eerste mensen aan boord, als eersten de Oekraïense vluchtelingen die nu nog in hotels in Rotterdam verblijven. Deze hotels hebben slechts voor enkele weken ruimte beschikbaar. Oekraïners die de komende weken naar Rotterdam komen, kunnen ook op de Volendam terecht. Deze extra opvangcapaciteit biedt de overheid en marktpartijen de tijd om duurzamere opvang en huisvesting te realiseren, met het oog op de toekomst en het tekort aan passende woningen op de huizenmarkt.

De Holland America Line is van oorsprong een Rotterdamse onderneming. Duizenden landverhuizers vanuit heel Europa gingen op de Wilhelminakade aan boord voor de overtocht naar de Nieuwe Wereld. Het huidige Hotel New York was het hoofdkantoor. Mede vanwege deze historische band besloot het Amerikaanse bedrijf met Rotterdam samen te werken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant