Rachid Benhammou vindt zichzelf  geen atheïst maar humanist én levensgenieter. Meer info op: www.nieuwevrijdenkers.nl.
Rachid Benhammou vindt zichzelf geen atheïst maar humanist én levensgenieter. Meer info op: www.nieuwevrijdenkers.nl. (Foto: Els Neijts)

Boek van Rachid Benhammou en Boris van der Ham over loslaten islam

Rotterdam - "Dit boek gaat níet over mij", verzekert de Rotterdamse journalist/organisator Rachid Benhammou. Samen met Boris van der Ham, voorzitter van het Humanistisch Verbond, stelde hij de bundel Nieuwe Vrijdenkers samen. Het boek bevat twaalf indrukwekkende, openhartige interviews over het - in meer of mindere mate - loslaten van de islam.

Door Els Neijts

"Ik heb een hekel aan de term ex-moslim", benadrukt Benhammou, "Die dekt ook de lading niet. Als je afscheidsproces is afgerond ben je gewoon man, vrouw, moeder, vader... Bovendien hebben sommige geïnterviewden zich zelfs nooit moslim gevoeld, terwijl anderen voor een gedeeltelijk afscheid hebben gekozen. Dé moslim bestaat niet." Benhammou en Van der Ham kozen bewust voor totaal verschillende verhalen. Benhammou: "Er zitten helaas ellendige verhalen tussen over verstoting, maar gelukkig ook over positieve reacties van familie en vrienden. Sommige geïnterviewden bleken bovendien prima in twee werelden te kunnen leven. Zes mensen kozen er voor anoniem te blijven. Exact de andere helft staat openlijk, met naam, toenaam én foto in het boek. Opvallend genoeg wordt de behoefte aan anonimiteit niet ingegeven door angst. De drijfveer is vooral niet te willen kwetsen. Zodat bijvoorbeeld ouders niet te horen krijgen dat ze hun kind niet goed hebben opgevoed. De rode draad is dat iedereen dacht de enige te zijn die rondliep met het idee afscheid te nemen van het geloof."

Benhammou hoopt dat het boek niet alleen (twijfelende) moslims aan zal spreken. "De Nederlandse samenleving zal haar kijk op deze mensen ook moeten bijstellen. Religie is altijd een deel van je identiteit, dus wie afstand neemt van de islam neemt nog geen afstand van zijn roots. Je kunt de feesten, gebruiken en rituelen nog steeds omarmen. Niet belijdende katholieken die niet vasten vieren toch ook carnaval. En geen enkel 'kamp' komt met bewijs. We waren verbaasd dat er zo weinig onderzoek is gedaan naar deze materie. Zelfs de schatting van het aantal moslims in ons land is nattevingerwerk."

Benhammou noemt zichzelf geen atheïst, maar humanist. "Ik word vooral gedreven door nieuwsgierigheid vanuit mijn eigen vrijzinnigheid. Menselijke waarden en worstelingen zijn heel interessant. Vooral wat die met je doen en wat je daar dan zelf mee doet. Eén van mijn vaders motto's was: 'Je bent de architect van je eigen omgeving'. Ik mocht vrijwel alles, op voorwaarde dat ik mijn best deed op school. Anders zwaaide er wat. Van hem leerde ik ook dat als je iets wilt bereiken je vaak na twee stappen vooruit er weer één achteruit moet zetten. Of opzij."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden