Van Leeuwen deed onlangs een oproep aan de steenrijke Jeff Bezos. ‘Looking forward to hear from you!’ Foto: Caro Linares
Van Leeuwen deed onlangs een oproep aan de steenrijke Jeff Bezos. ‘Looking forward to hear from you!’ Foto: Caro Linares

‘Hé, jij bent goed, dat bevalt me wel, met jou wil ik wel een dansje doen’

Algemeen 1.534 keer gelezen

Rotterdam - Aan de voet van De Hef, aan de Prins Hendrikkade op het Noordereiland, woont Stijn van Leeuwen op de prachtig verbouwde Wilmajo. Vanaf het schip zit Van Leeuwen straks op de eerste rang als Jeff Bezos met zijn miljoenenjacht door Rotterdam vaart. En, veél belangrijker, vanaf de Wilmajo heeft Van Leeuwen uitzicht op Rotterdam-Zuid. Waar hij op allerlei manieren investeert om ondernemingen uit de grond te stampen en mensen aan het werk te helpen.

Door Emile van de Velde

En om dat investeren ging het toen Van Leeuwen onlangs bij zijn drijvende huis onder De Hef een oproep deed aan de steenrijke Amerikaan Bezos. Hij nodigde hem in een YouTube-filmpje uit geld in Rotterdam-Zuid te steken en er niet alleen maar een brug uit elkaar te halen en langs te varen. ‘Dear mister Bezos’, begint Van Leeuwen in het filmpje aan de voormalig CEO van Amazon. ‘We zijn in Rotterdam erg gevoelig met wat we hebben behouden na het bombardement. In Nederland krijgt je slechte pers nu, maar ik ben hier om goede pers te geven.’ En vervolgens vraagt hij de Amerikaan iets achter te laten nadat zijn schip aan de horizon is verdwenen. ‘Zo laat je de mensen van Zuid zien dat je óók bereid bent in hen te investeren. In hen die dat het meest nodig hebben.’ Daarna wordt Bezos uitgenodigd langs te komen: ‘Looking forward to hear from you!’

Lees verder onder foto.

Stijn van Leeuwen bij het roer van zijn schip de Wilmajo, dat al jaren aan het Noordereiland ligt. Foto: Caro Linares

Nee, Bezos liet nog niks van zich horen, vertelt Van Leeuwen als we bij hem op de Wilmajo zitten. Hij woont er nu drie jaar. Samen met Kaori. De gigantische ooievaar die elke voorbijganger kent, hangt er nu alweer zeven maanden, toen werd Naroa geboren. Vanaf de Prins Hendrikkade zit Van Leeuwen zó op zijn kantoor in toekomstig Feyenoord City, zit hij zó op Zuid. Waar hij een indrukwekkend organigram van ondernemingen heeft zitten. “Kijk”, zegt hij terwijl hij een soort maffia-foto met alle betrokken sociaal ondernemers laat zien. “Ik had de hele ‘familie’ uitgenodigd in gangsterstijl te komen.” 

De oorsprong van al die ondernemingen ligt bij Rotterdam Engineering. Van Leeuwen begon dat ingenieursbedrijf na verre reizen (’In India leerde ik de harde les dat ik niet iederéén kan helpen’) en een periode in dienst van onder meer de gemeente Rotterdam. “Uiteindelijk ben ik voor mezelf begonnen. Bij Rotterdam Engineering werken 120 mensen, bij alle bedrijven die ik daarnaast als sociaal ondernemer onder de vlag van Ondernemershuis op Zuid heb opgezet, hebben nog eens 120 mensen een baan gevonden.”

Sociaal ondernemer. Het woord is gevallen. “Als ik iemand tegenkom die ik goed vind, ga daar mee aan de slag. dan zeg ik ‘hé zullen we een dansje doen, zullen we samen trouwen en aan de slag gaan?’ En hup, dan is er weer een bedrijf bij. Maar ik wil er wel iets voor terug, iemand moet wel góéd zijn. Ik ben ondernemer tenslotte. Maar ik hoef nergens winst mee te maken. Ik denk dat ik nu zo’n anderhalf miljoen euro in Zuid heb gestoken. Nee, ik ben niet rijk geboren en heb ook geen erfenis gekregen, mochten mensen dat denken. Ik heb gewoon niet zoveel geld voor mezelf nodig. Ik investeer liever. In mensen. In nieuwe werkgelegenheid. En dus telkens in nieuwe bedrijven. En die zijn dan niet alleen van mij, maar van ons allemaal. Die bedrijfjes én de mensen die er werken, zijn ‘ík’.”

En dat is dus ook wat Van Leeuwen aan Bezos vraagt. Aan anderen denken. Niet alleen maar je miljoenen gebruiken om De Hef uit elkaar te halen zodat je er met je jacht doorheen kunt. Maar ook investeren in die wijken waar je langs komt. “Niet dat die Bezos naar me luistert natuurlijk, die illusie heb ik niet. Maar daar gaat het me ook niet om. In dat filmpje gebruik ik hem als voorbeeld voor iederéén die veel geld heeft. Ik heb de waan van de dag en Jeff Bezos gebruikt om een boodschap te geven aan alle Rotterdammers met geld. Investeer in je stad, in de mensen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant