Kitesurfen nabij het strand van Maasvlakte 2 is zeer populair, maar is sinds 1 januari 2022 niet meer toegestaan bij het extensieve strand (ook wel sportstrand genoemd). Bij Slufter, badstrand en naaktstrand is kitesurfen wel mogelijk (bij de laatste twee locaties alleen buiten de zomermaanden).  Foto: windparkmaasvlakte2.nl
Kitesurfen nabij het strand van Maasvlakte 2 is zeer populair, maar is sinds 1 januari 2022 niet meer toegestaan bij het extensieve strand (ook wel sportstrand genoemd). Bij Slufter, badstrand en naaktstrand is kitesurfen wel mogelijk (bij de laatste twee locaties alleen buiten de zomermaanden). Foto: windparkmaasvlakte2.nl

Bouw Windpark Maasvlakte 2 met 22 windturbines beperkt (tijdelijk) recreatie

Algemeen 1.744 keer gelezen

Rotterdam - De bouw van Windpark Maasvlakte 2 is onlangs van start gegaan. Om veilig te kunnen werken zijn het extensieve of zogeheten sportstrand, de naastgelegen Prinses Maximaweg en het fietspad voorlopig afgesloten. De Maasvlakteweg blijft toegankelijk voor auto- en bestemmingsverkeer. Smickel-Inn en uitzichtpunt ‘Balkon van Europa’, een uitstekende locatie voor het spotten van zeeschepen, zijn dus nog steeds bereikbaar voor dagjesmensen.

Door Peter Zoetmulder

Het komende jaar bouwt Eneco in opdracht van Rijkswaterstaat in totaal 22 windturbines op de kop van het Maasvlakte 2 gebied. Daarvan komen 10 turbines op de dijk te staan en 12 turbines op het strand. 

Windpark Maasvlakte 2 gaat vanaf 2023 jaarlijks ruim 400 GWh aan duurzame stroom opwekken. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wordt hiermee geheel voorzien van groene stroom voor alle kantoren, wegen en vaarwegen. Het is een uniek park omdat een deel van de windturbines op de dijk komen te staan en een deel op het strand, soms met de voet in de branding.

Lees verder onder foto.

Bezoekers van Maasvlakte 2 worden attent gemaakt op de plannen. Foto: Peter Zoetmulder

Om de veiligheid van strandbezoekers en de bouwmedewerkers te borgen zijn het extensieve of zogenaamde sportstrand, voorliggend water en duingebied volledig afgesloten. Ook de Prinses Maximaweg en het fietspad zijn afgesloten.
Voor de werkzaamheden en het plaatsen van de windmolens is groot materieel nodig. Zo is een monopile (de fundering van de turbine op het strand) wel 5 meter breed en 40 meter hoog. Het heiblok dat gebruikt wordt bij het plaatsen is 7 meter bij 7 meter. Al het benodigde graaf-, hijs-, boor- en trilmaterieel, de monopiles en turbineonderdelen worden via de Prinses Maximaweg vervoerd naar het strand.

Lees verder onder foto.

Impressie van het windpark op de kop van Maasvlakte 2: er komen 10 windurbines op de dijk te staan en 12 turbines op het strand. Foto: windparkmaasvlakte2.nl 

Het intensieve of badstrand van de Maasvlakte blijft natuurlijk wel toegankelijk, zodat recreanten hier nog steeds kunnen genieten van een strandwandeling, sport of in de zomer van een dagje zon, zee en strand. Parkeerplaatsen 1, 2, en 3 blijven ook normaal toegankelijk, evenals parkeerplaats 4 nabij de Slufter kitespot.
Bestemmingsverkeer op de Maasvlakte 2 kan via de Maasvlakteweg ook nog steeds de weg vervolgen, tevens blijft hier de buffercapaciteit voor vrachtauto’s beschikbaar.

Lees verder onder foto.

Het extensieve strand (sportstrand), voorliggend water en duingebied zijn tijdelijk afgesloten, evenals de Prinses Maximaweg en het fietspad. Foto: windparkmaasvlakte2.nl 

Wat zijn de precieze gevolgen voor gebruikers van het gebied?

Voor iedereen: De Prinses Maximaweg, naastgelegen fietspad en het extensieve strand zijn afgesloten, P5 en P6 zijn niet bereikbaar.

Sportvissers: Vissen kan bij het badstrand. Daar is het veilig en er is voldoende parkeergelegenheid.

Kitesurfers (kiters): Al sinds 1 januari 2022 is kiten niet meer toegestaan bij het sportstrand. In 2022 kunnen de kiters voorlopig bij Slufter, badstrand en naaktstrand blijven kitesurfen (bij laatste twee locaties geldt dat er alleen buiten de zomermaanden gekite mag worden). Om vast te stellen of deze voorlopige situatie gecontinueerd kan worden, is er een werkgroep gestart.

Golfsurfers (wavekiters): Golfsurfers komen het liefste op het sportstrand bij P5 en P6. Deze locaties zijn tijdens de bouw helaas niet bereikbaar. Golfsurfers kunnen wel veilig terecht op het badstrand. Daar is ook voldoende parkeergelegenheid.

Op het extensieve strand (sportstrand) is door het intrekken van het aanwijzingsbesluit kiten dus verboden. In overleg met de NKV wordt er door een onafhankelijke organisatie een risico-analyse gemaakt om te kijken of bepaalde manieren van kiten (zoals bijvoorbeeld wavekiten, foilkiten, wing foilen, twintip kitesurfen) na het afronden van de werkzaamheden op een veilige manier toegestaan kan worden.

Wandelaars: Wandelaars kunnen, eventueel met hun aangelijnde hond, gewoon terecht op het badstrand. Een wandeling maken over het hele strand naar het noorden tot de blokkendam kan vanwege de afsluiting niet meer.

Naturisten: Naturisten kunnen terecht op hun huidige plek. Uitwijken naar het noorden kan gedurende de afsluiting helaas niet meer. Na de bouwperiode kan en mag dit weer wel.

Fietsers: Het fietspad langs de Pr. Maxima weg is afgesloten. Voor alle fietsers is er een fietspendelbus.

Lees verder onder foto.

Smickel-Inn ‘Balkon van Europa’: voor veel bezoekers van Maasvlakte 2 een begrip. Foto: Peter Zoetmulder

Balkon van Europa
Smickel-Inn en uitzichtpunt ‘Balkon van Europa’, een prima locatie om te genieten van het uitzicht op zee en voor het spotten van schepen, blijven gelukkig bereikbaar voor dagjesmensen. De snackbar/cafetaria, gelegen aan vrijwel het uiterste einde van de Maasvlakteweg, aan de zijweg Slag Maasmond, is voor velen een begrip geworden en niet meer weg te denken uit het Maasvlakte gebied.

 Slag Maasmond is een uitstekende locatie voor het spotten van zeeschepen. Foto: Peter Zoetmulder

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant