Er liggen heel wat blikjes, plastic en ook nog enkele mondkapjes. Foto: Annette de Bus
Er liggen heel wat blikjes, plastic en ook nog enkele mondkapjes. Foto: Annette de Bus

Anneke timmert aan de weg en prikt langs de weg in Charlois

Algemeen 847 keer gelezen

Rotterdam - Anneke van Huis timmert aan de weg in Charlois. Of beter, ze loopt er langs de weg. Zij is een van de vele Rotterdammers die vrijwillig zwerfafval rapen. Gewapend met knijpstok en vuilniszak trekt Anneke er wekelijks op uit.

Door Annette de Bus

Doordeweeks langs de Boergoensevliet en in het weekend in het Zuidelijk Randpark. Over wat zij onderweg aan bijzondere, of mooie dingen ziet, twittert zij foto’s, ook naar De Havenloods. Reden om eens kennis te maken en een rondje mee te lopen.

Al tien jaar woont Anneke hier in Charlois en is samen met haar buren actief in haar buurt. “Drie jaar geleden brak ik mijn voet en moest revalideren. Ik moest daarom regelmatig lopen en ergerde me aan het afval bij mij in de straat. Dus ik heb bij Stadsbeheer een knijper en vuilniszakring aangevraagd en ben met opruimen begonnen.”

Voordat we samen afval gaan ‘prikken’ lopen we eerst bij de buurmannen Daniël en Arno langs. Die organiseren samen met Anneke en andere buren vandaag een inzameling voor Oekraïne. Het is een komen en gaan van buurtgenoten die wat komen brengen: tandpasta, zeep, shampoo, maandverband en ook kinderkleding en speelgoed. Twee bestelbussen vol spullen zijn al afgeleverd bij het inzamelpunt bij de brandweerkazerne. “Hier vlakbij, in sporthal De Wielewaal, worden nu 300 Oekraïners opgevangen. Dat stimuleert extra om deze actie op touw te zetten”, vertelt Anneke bevlogen.

Daarna struinen we samen met onze knijpstokken de Boergoensevliet af. Er liggen heel wat blikjes, plastic en ook nog enkele mondkapjes. “Het aantal plastic flesjes is gelukkig verminderd. Hoog tijd dat er ook voor blikjes statiegeld komt”, verzucht Anneke. Onderweg begroet ze het echtpaar Van Vliet hartelijk. Nee, geen buren, maar een koppel zwanen, al druk in de weer met de inrichting van hun nest. “Straks plaatsen we er een net omheen, zodat ze niet lastig gevallen worden”.
Anneke is bekend in de buurt: buren zwaaien, maken een praatje, of trakteren een lekkernij. “Tegelijkertijd check ik of het met de buren goed gaat.” Ook de trambestuurders klingelen en zwaaien enthousiast, Anneke kent ze allemaal.
Na nog maar een kwart van de route zit de vuilniszak al bomvol. De zak wordt bij de vuilnisbak gezet en via de MeldR app meldt Anneke dat bij Stadsbeheer, die de zak snel komt ophalen. Morgen weer een nieuwe ronde, maar dan in het park. Mooie foto’s maken.
Zelf ook afval rapen? Vraag dan materiaal aan bij Stadsbeheer, bel 14010.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant