Het vertrek uit Rotterdam vandaag van de Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld. Foto's: Mercy Ships Holland
Het vertrek uit Rotterdam vandaag van de Global Mercy, het grootste ziekenhuisschip ter wereld. Foto's: Mercy Ships Holland

Global Mercy vertrekt uit Rotterdam na drukbezocht verblijf van twee weken

Algemeen 658 keer gelezen

Rotterdam - Na een succesvol verblijf van twee weken in de haven van Rotterdam, heeft ‘s werelds grootste ziekenhuisschip Global Mercy koers gezet naar Tenerife, als tussenstop onderweg naar Afrika. Tijdens het Europese bezoek maakten meer dan 10.000 bezoekers van de gelegenheid gebruik om dit unieke, speciaal gebouwde schip te bezoeken, de bemanning te ontmoeten en meer te weten te komen over het werk van Mercy Ships.

Voor het Nederlandse publiek had het schip zelf de grootste aantrekkingskracht: 94 procent van het totale aantal bezoekers had de Nederlandse nationaliteit. Voor Nederlandse ondernemers werd een businessevent gehouden met de mooie opbrengst van € 114.000,- aan donaties. Op de (internationale) maritieme dag en de medische dag op 7 en 8 maart ontmoetten honderden maritieme en medische professionals en bedrijven elkaar. Een groot deel van hen was afkomstig uit Nederland.

In totaal bezochten meer dan 10.000 mensen uit 111 landen het schip fysiek tijdens de evenementen die rond het bezoek van Global Mercy aan Rotterdam werden georganiseerd. Daarnaast kozen meer dan 4.300 mensen voor een virtuele rondleiding, die ook na vertrek van het schip toegankelijk blijft. De rondleidingen werden geleid door ruim 300 vrijwilligers. 

Dat het bezoek van de Global Mercy leefde bij mensen in Nederland, werd onder andere zichtbaar door het bijzondere bezoek van mevrouw Damming, die haar laatste wens vervuld zag met een bezoek aan het schip. Daarnaast namen verschillende kinderen tekeningen mee voor de patiënten in Afrika of brachten hun spaargeld voor het goede doel. De Julianakerk in Dordrecht organiseerde een halve marathon die eindigde op de Parkkade, bij de Global Mercy, met de mooie opbrengst van € 14.000,- voor het werk van Mercy Ships.

Lees verder onder foto.

De bemanning van de Global Mercy zwaait bij het afscheid.

Verschillende prominenten brachten een bezoek aan het schip, onder wie oud-premier Jan Peter Balkenende, CU-leider Gert-Jan Segers, Maarten van Ooijen (staatssecretaris van Volksgezondheid), Carola Schouten (Vicepremier, minister van Armoedebeleid), en de voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn.

Onder de prominente internationale gasten bevond zich Mercy Ships beschermvrouwe H.K.H. Prinses Anne uit het Verenigd Koninkrijk, de Italiaanse tenorzanger Andrea Bocelli, die de opvarenden verraste met een privéconcert, en een delegatie van Afrikaanse leiders.

De volgende stop is Granadilla, Tenerife, waar de afbouw van de technische en medische apparatuur op het schip zal plaatsvinden. Een eerste bezoek aan Afrika is gepland voor eind mei in Dakar, Senegal, waar de Global Mercy zal samenkomen met de Africa Mercy, die daar sinds afgelopen februari werkzaam is. Na aankomst van de Global Mercy wordt een Afrika-viering gehouden om het schip officieel in Afrika te introduceren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant