Bestuursleden van OSO Rotterdam met de stemwijzer, vergelijkbaar met de Stemwijzer van de Gemeente Rotterdam, maar dan voor senioren. Foto: Annemarie van der Ploeg
Bestuursleden van OSO Rotterdam met de stemwijzer, vergelijkbaar met de Stemwijzer van de Gemeente Rotterdam, maar dan voor senioren. Foto: Annemarie van der Ploeg

Stichting OSO Rotterdam presenteert Stemwijzer Senioren

Algemeen 1.119 keer gelezen

Rotterdam - Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen organiseerde Stichting OSO (Overleg Samenwerkende Ouderenbonden) vorige jaren meerdere keren een debat tussen Gemeentelijke lijsttrekkers van de politieke partijen en Rotterdamse senioren. Dit jaar kon dat vanwege corona niet doorgaan. Men kwam op het idee om dit debat op virtuele wijze via de website van OSO te doen. 

Door Annemarie van der Ploeg

Voorzitter van OSO Rotterdam, Dirk Jan van Lottum legt uit: “Onze stichting is een samenwerking tussen de Rotterdamse afdelingen van ouderenorganisaties KBO, PCOB en NOOM. De samenwerking ontstond toen de uitvoering van de WMO aan de gemeenten werd overgedragen. Doel was een sterke stem bij opzet en uitvoering van het beleid bij de gemeente en de gemeentelijke politiek in te brengen.

De grote groep ouderen vanaf hun pensionering, wordt nog veel te weinig gezien en gehoord, aldus OSO Rotterdam. Van Lottum: “Ook dit jaar hebben we de programma’s van de politieke partijen weer getoetst aan datgene wat wij belangrijk vinden. Resultaat was een matrix van OSO punten en partijen met hun standpunten, vergelijkbaar met de Stemwijzer van de Gemeente Rotterdam, maar dan voor senioren. We hopen via een forum op onze website www.osorotterdam.nl een discussie op gang te krijgen. Hier kunnen zowel politieke partijen als senioren op elkaar reageren. Voor de senioren is het belangrijk om te weten welke partijen aandacht aan hun problemen schenken en voor het college van B&W is dit overzicht belangrijk bij hun beleidsvorming.”

Beeldvorming
Enkele bestuursleden van OSO Rotterdam, Albert Groot Roesink, Jouke Bosma en Rudie Somohardjo geven toelichting op verschillende punten.
“Beeldvorming en waardering is van groot belang, gezien het vooroordeel, dat ouderen worden gezien als kwetsbaar en grootverbruikers van de zorg. Meer dan 80% blijft echter na pensionering nog jaren actief ten behoeve van de samenleving en heeft nog heel lang weinig meer zorg nodig dan de rest van de samenleving. Deze groep doet vrijwilligerswerk, maar is ook actief als oppas oma of opa om de kinderen in staat te stellen om te werken. Dit is ook economisch van groot belang. Dit zou de gemeente meer moeten belonen en faciliteren.”

Niet gezien of gehoord
“Een voorbeeld van niet gezien of gehoord worden is het signaal dat voor ouderen bestemd geld gebruikt gaat worden ten behoeve van de COVID problematiek bij jongeren. Veel tijd en geld zouden beter gebruikt kunnen worden voor preventie. Het voorkomen van problemen op allerlei gebieden.
De opzet en uitvoering van plannen voor Wonen en Zorg zouden meer gericht moeten worden op de wijk. Veel ouderen willen zo veel mogelijk blijven wonen in hun vertrouwde wijk. De gemeente werkt hier niet bepaald aan mee. Doorstroming naar kleinere woningen lukt niet doordat er te weinig betaalbare kleinere woningen zijn.
Ook het hebben van basiszorg in de wijk vinden wij van groot belang. Om ouderen actief te kunnen laten deelnemen aan de samenleving is mobiliteit belangrijk, denk ook aan het gratis OV. Tot slot is er een behoorlijk gebrek aan voorlichting over lopende zaken. Informatie op websites en in schappen met flyers is onvoldoende. Er moeten belangrijke zaken persoonlijk of tijdens lokale bijeenkomsten aan de orde gesteld worden.”

Meer informatie is te vinden op www.osorotterdam.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant