Robbert Strieder (43) met de lederen schorten van zijn merk 010Heftig. De zaak aan de Noordmolenstraat is nog een maandje open. (Foto: GvL)
Robbert Strieder (43) met de lederen schorten van zijn merk 010Heftig. De zaak aan de Noordmolenstraat is nog een maandje open. (Foto: GvL) (Foto: Gerrit van Loon)

Na 114 jaar vertrekt Strieder Lederhandel uit Rotterdam

Rotterdam - Volgende maand verhuist Strieder Lederhandel uit de Noordmolenstraat naar Bergschenhoek. Liefst 114 jaar zat het familiebedrijf in leren vellen, riemen, tassen, en laarzen in Rotterdam. Eigenaar Robbert Strieder over zijn zaak en het vak.

Door Gerrit van Loon

De verhuisreden van Strieder Lederwaren is volgens Robbert, vierde generatie, puur de ruimte. Vrachtwagens uit Italië komen zijn spullen laden en lossen in de smalle winkelstraat in Rotterdam-Noord. Omdat klanten en leveranciers nauwelijks kunnen parkeren wordt de bedrijfsruimte op bedrijventerrein Weg en Bos in Bergschenhoek, waar Robbert ook zelf gaat produceren, praktischer.

"Bovendien ga ik stoppen met tassen en koffers. Ik ga terug naar het ambachtelijke werk. Leer bewerken met eigen fournituren. Een bakje koffie voor klanten die met hun neus omhoog de winkel inkomen om de geur van het leer te ruiken. Tegenwoordig willen mensen spullen voelen. Leer moet je in je handen hebben. Trend is om zelf mooie dingen te (laten) maken. De laatste tijd komen er veel mensen, druk met allerlei zaken, naar de winkel om zelf met leer te werken. Met hun handen werken geeft rust in het hoofd. Ik lever materiaal aan voor cursussen leerbewerking die vrouwen geven. Ik denk erover na om ook vanuit Bergschenhoek straks cursussen te faciliteren."

De overgrootvader van Robbert begon in 1904 op de Gedempte Botersloot de eerste zaak van Strieder Lederwaren. In de oorlog bleef daar vanwege het bombardement weinig van over. Er werd een uitstapje gemaakt naar Den Haag. Terug in de stad begon zijn opa aan de Noordmolenstraat. In 1976 werd begonnen op de huidige locatie, verderop in de straat. Op nummers 38-40. Zijn vader en oom namen het stokje over en sinds januari doet Robbert het nagenoeg alleen. "Mijn oom Rob staat mij op de achtergrond met kennis en kunde bij. Onze zaak is een begrip in Rotterdam. Een echt familiebedrijf. Winkelend publiek is veranderd. De keuze wordt thuis op internet gemaakt. Mijn klantenkring komt uit heel het land. Die verhuizen wel mee."

Naast het bekende leermerk Sendra heeft Robbert Strieder een eigen merk: 010Heftig. "Een eigentijds, leuk Rotterdams merk. Ik heb er t-shirts, truien, caps, tassen en lederen schorten van", zegt de eigenaar van Strieder Lederwaren. 010Heftig staat voor stoer en stevig. De leren cowboylaarzen uit zijn zaak worden onder andere door zanger Douwe Bob en tv-presentator Joris Linssen gedragen.

Meer berichten