Plan voor liefst vijf (!) nieuwe bruggen tussen Rotterdam-Noord en Zuid

Rotterdam - Het Rotterdamse architectenbureau MONOLAB Architects heeft een plan gemaakt voor liefst vijf nieuwe bruggen tussen Rotterdam-Noord en Zuid. In het manifest 'Vijf Bruggen Voor Rotterdam" schrijft het bureau dat de bruggen de groeiende bevolking zullen verbinden, stedelijke ontwikkeling zullen stimuleren en segregatie zullen verminderen. De ontwerpen omschrijft het bureau als 'hardcore en poëtisch zoals Rotterdam zelf'.

"Helaas zijn er dramatisch weinig verbindingen", zegt Jan Willem van Kuilenburg van het Rotterdamse bureau. "Slechts één tunnel, een oude en een prachtige nieuwe brug en enkele watertaxi's proberen 650.000 inwoners, forenzen en alle toeristen te bedienen! Parijs, Hamburg, Venetië, Gent en Stockholm zijn voorbeelden van steden met veel meer verbindingen."

MONOLAB heeft de vijf bruggen afzonderlijk ook beschreven: 'Rotterdam Eye' is een monumentale wolk van staal in de vorm van een boogbrug. 'Het Vliegende Mandje' is een gondel aan staalkabels die tussen de oevers over het water vliegt. 'De Pier' is een stalen frame voor langzaam verkeer met daarin kleine winkeltjes en café's. 'De Katapult' is een brug voor langzaam verkeer die in twee richtingen splitst. 'De Handdruk' voor langzaam verkeer, tot slot, bestaat uit twee dunne bruggen die elkaar in het midden van de rivier bijna mislopen.

Meer lezen kan hier. 

Meer berichten