Op zeer realistische wijze achter scheepssimulatoren een schip besturen en navigeren. Foto: Zeekadetkorps Rotterdam
Op zeer realistische wijze achter scheepssimulatoren een schip besturen en navigeren. Foto: Zeekadetkorps Rotterdam

Zeekadetten Rotterdam besturen containerschepen en blussen branden

Algemeen 899 keer gelezen

Rotterdam - Zeekadetten en kaderleden van het Zeekadetkorps Rotterdam hebben een bezoek gebracht aan het Nova Scheepvaart College in IJmuiden. Deze Inspiratiedag maakt deel uit van de praktijk- en beroepsoriëntatie voor zeekadetten (en kaderleden) van het Zeekadetkorps Rotterdam. Het programma dat ze daar kregen aangeboden was zeer divers en afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen.

Tijdens hun lidmaatschap krijgen de zeekadetten alle gelegenheid zich voor te bereiden op een beroep in de maritieme sector. Hoewel ook bij deze jeugdvereniging plezier en een leuke vrijetijdsbesteding voorop staat, volgen de leden gedurende hun tijd als zeekadet ook praktische trainingen en opleidingen op het gebied van logistiek (onder andere koken), techniek zoals in de machinekamer en allerhande nautische onderdelen waaronder onderhoud van het schip, roeien en zeilen, schiemannen (knopen en splitsen) en uiteraard het schip besturen en navigeren.

Ongeveer 50 procent van de zeekadetten stroomt uiteindelijk door naar een maritieme opleiding of een beroep in de scheepvaartsector.

Lees verder onder foto.

Foto: Zeekadetkorps Rotterdam 

In totaal zeven Zeekadetkorpsen uit Nederland bezochten zaterdag het Nova Scheepvaart College. De allerjongste zeekadetten bouwden onder leiding van een docent een eigen bootje. Iets oudere zeekadetten leefden zich uit (en in) achter de verschillende scheepssimulatoren. Daarmee bestuurden zij op zeer realistische wijze zowel reddingsboten als grote containerschepen en binnenvaartschepen. Enkele zeekadetten zijn op deze manier voor het eerst van hun leven de haven van Sidney in Australië binnengevaren!

De oudere zeekadetten hebben echte branden geblust, ‘gewonden’ verbonden en zich helemaal uitgeleefd in de Scheepsbeveiliging.

Zeekadetkorps
“Als Nederland geen zeevarende Natie was geweest had Rotterdam nooit zo’n belangrijke positie in de wereld kunnen veroveren”, aldus Fred Eijkenboom van Zeekadetkorps Rotterdam. “De huidige Maritieme Cluster in Nederland omvat 12 sectoren, te weten binnenvaart, havens, Koninklijke Marine, maritieme dienstverlening, maritieme kennis- en onderwijs instituten, maritieme toeleveranciers, offshore, scheepsbouw, visserij, waterbouw, watersport en zeescheepvaart.”
Het Zeekadetkorps Nederland bestaat 75 jaar en is ooit opgericht om jongeren de weg naar de zee en een maritiem beroep te wijzen. Die behoefte is er nog steeds. Het Zeekadetkorps Rotterdam is één van de 19 zeekadetkorpsen in Nederland en zij zijn gezamenlijk de bakermat voor nieuw maritiem talent.
Bezoekadres: Directiekade, Heijplaat. Meer informatie: zkkrotterdam.nl

In de Dokhaven ligt het korpsschip het ms. Betelgeuze. Vanaf achtjarige leeftijd kun je bij het Zeekadetkorps Rotterdam al terecht. Foto: Zeekadetkorps Rotterdam

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant