Gerard van Vliet bouwt insectenhotel in zijn tuintje

Rotterdam - Gerard van Vliet (63) is er drie dagen mee bezig geweest. Met hout van een oude schutting, wat riet en takjes maakte hij een flink insectenhotel voor zijn tuintje op tuincomplex Toepad in Kralingen.

"Het is wel een opvallend bouwsel, ja", vertelt Van Vliet die zo'n 15 jaar op het tuinderscomplex een tuintje heeft. "Mensen spreken mij erop aan en zeggen dat ze er zelf ook één gaan maken. Dat moet ik eerst nog maar eens zien."

Gerard woont met zijn vrouw aan het Oostmaasplein en was vroeger dieetkok van ziekenhuis Dijkzigt. "Ik heb het insectenhotel gemaakt omdat in het centrum van de stad zich moeilijker insecten kunnen vestigen. Er zijn steeds minder bijen, brandnetels en grassen in een stad. De enige die nog kan overleven is de mug, omdat die vegeteert op de mens. De planten bij een tuincentrum zijn ontdaan van schimmels. Daar komen geen insecten meer op af. Tussen kunstgras groeit ook niets."

Op dit moment bivakkeren er in zijn insectenhotel kleine bijtjes. "Deze steenbijtjes overwinteren en planten zich hier voor. Elk bijtje krijgt circa 25 nakomelingen. Op het hotel komt van alles af. Pissebedden zoeken vochtige plekken. Vogels komen buurten. De gaatjes zijn minstens 30 centimeter diep, zodat ze er met hun snavels niet in kunnen. Het is een hotel, geen restaurant."
(Door Gerrit van Loon)

Meer berichten