Het lichtkunstwerk van Pipilotti Rist bij het Depot. Foto: Aad Hoogendoorn
Het lichtkunstwerk van Pipilotti Rist bij het Depot. Foto: Aad Hoogendoorn

Akkoord over licht bij het Depot: schijnwerpers uit zolang kunstwerk aanstaat

Algemeen 2.793 keer gelezen

Rotterdam - Het lichtkunstwerk van Pipilotti Rist bij Depot Boijmans Van Beuningen blijft gewoon elke avond vanaf zonsondergang voor iedereen te zien. In overleg met de gemeente is besloten de schijnwerpers rond het Depot pas ná de lichtshow (rond middernacht) aan te zetten zodat het werk van de kunstenaar het beste tot zijn recht kan komen.

Na verschillende mails van lezers plaatsten we maandag op dehavenloods.nl een bericht over zorgen rond de populaire lichtshow. Drie maanden na de opening van Depot Boijmans Van Beuningen stond het lichtkunstwerk van Pipilotti Rist afgelopen weekend alweer uit. Het ging om een protest van de kunstenaar tegen het licht van twee lichtmasten van 16 meter hoog die de gemeente in het Museumpark plaatste. Óf dat licht uit, óf het hele kunstwerk weg, stelde Rist. “Ik smeek jullie harten en krachten te bundelen om te zorgen voor een goede afwerking”, aldus de kunstenaar vanuit Zürich. Maandagavond namen medewerkers van de gemeente en het museum een kijkje bij het Depot en de zaak werd meteen opgelost: voortaan gaan de lichten van de gemeente pas aan als het kunstwerk uitgaat.

Lees verder onder de foto.

Foto: Aad Hoogendoorn.

Pipilotti Rist (21 juni 1962) is een Zwitserse beeldend kunstenaar die zich vernoemt naar Pippi Langkous. In 2009 was er in Rotterdam al een grote overzichtstentoonstelling van haar werk te zien. Ter gelegenheid van de opening van Depot Boijmans Van Beuningen in november maakte Rist een video-installatie aan de buitenkant van het gebouw. ‘Het Leven Verspillen Aan Jou’ heet de lichtshow die elke avond van zonsondergang tot middernacht te zien was. Het is een populair uitje geworden onder Rotterdammers, zeker in lockdowntijd. Van gezinnen met kinderen aan het begin van de avond tot mensen die na horecasluitingstijd nog even hun gesprek af maken op weg naar huis.

.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant