Foto: stichting RoMeO

Oude stadsbus 754 wordt opgelapt!

Rotterdam - Er wordt door de werkgroep Bus van stichting RoMeO (o.a. Lijn10) momenteel hard gewerkt om de oude RET 754 weer op de weg te krijgen. De gereviseerde motor hangt er inmiddels al weer onder! 

De 754 werd ingezet op vele buslijnen in zowel Noord als Zuid en is in de jaren 60 en begin 70 een onderdeel geweest van het Rotterdamse stadsbeeld. Na zijn diensttijd is de bus door vier hobbyisten gekocht en samen met de RET 223 zouden zij het begin van de werkgroep SVA-Rotterdam vormen wat later de werkgroep bus van de Stichting RoMeO werd. De RET 754 vertegenwoordigd de klassieke stadsbus uit de jaren '60 met ronde vormen. De bus kan qua snelheid goed meekomen in het huidige verkeer, maar door de motor en stuurbekrachtiging is het wel een bus met specifieke eigenschappen.

Stichting RoMeO
In 1993 gaf het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET opdracht tot het maken van een beleidsplan voor beheer en exploitatie van het historische materieel en objecten. De RET deed in die tijd zaken met stichtingen en organisaties, die een nauwe relatie met het bedrijf hadden. De Tramweg Stichting (TS) exploiteerde historische tramritten vanuit de voormalige remise Delfshaven. De Stichting Veteraan Autobussen (SVA) verhuurde autobussen vanuit de garage Sluisjesdijk. In metrostation Oostplein stelde het Openbaar Vervoer Museum (OVM) de collectie schaalmodellen, uniformen, kaartjes en andere attributen ten toon. Voor de RET was dit een onoverzichtelijke situatie. Om die te creëren werd in 1997 de stichting RoMeO opgericht.

Details over de bus vind je via deze link

Meer berichten