'Mijn smartphone werd één groot afleidingsapparaat dat al mijn tijd opslokte.' Foto: Stefan de Graaff
'Mijn smartphone werd één groot afleidingsapparaat dat al mijn tijd opslokte.' Foto: Stefan de Graaff

Stéphan wil de lelijkheid op social media zachter maken met hardverzachters.nl

Algemeen 3.625 keer gelezen

Rotterdam - Stéphan Lam (48) weet veel van social media. Door zijn werk als online strateeg, maar ook omdat het hem fascineert wat al die kanalen doen met ons gedrag. Social media brengt mensen in contact, maar kan ook heel lelijk zijn, vindt hij. Daarom ontwikkelde hij de website Hardverzachters.

Door: Cathelijne Beijn

‘Hardverzachters is een wegwijzer voor mensen die vinden dat de dialoog wat zachter kan en bij zichzelf durven te beginnen’, staat er op de openingspagina van Hardverzachters.nl. Stéphan: “Ik zat de laatste maanden continue op mijn mobiel en raakte met totale vreemden verwikkeld in verhitte discussies. Steeds vaker ging ik op zoek naar negatieve meningen. Mijn smartphone werd één groot afleidingsapparaat dat al mijn tijd opslokte.”

Stéphan besloot iets te doen aan de negatieve en verhardende toon van zijn onlinegesprekken. “Zo kwam ik op de naam ‘Hardverzachters’. Want door begrip te tonen kom je veel verder dan met negatief geschreeuw. Daar wil ik mensen bij helpen.” 

Op de site staat een wegwijzer hoe je jezelf kunt veranderen. Zoals ‘hoe kan ik online- én offline beter het gesprek aangaan, zonder te verharden’. Dus niet in die negatieve spiraal meegaan, maar je bewust zijn van je eigen gedrag. “Laat ik een voorbeeld geven: Thierry Baudet post een Twitter-bericht met een spelfout erin. Dan kan ik impulsief reageren door op die spelfout te hameren. Maar het kan ook zijn dat die spelfout opzettelijk is gemaakt, zodat mensen worden uitgelokt te reageren en Thierry meer aandacht krijgt. Dus doe ik niets en laat het gaan. Het is een andere manier van denken en reageren.”

Verandering begint bij jezelf, vindt Stéphan. “Ik zie dat steeds meer mensen beïnvloed worden door fake news, bijvoorbeeld over discriminatie, corona of het klimaat. Mensen zien alleen een nieuwskop en trekken meteen hun conclusie. Maar: een kop is juist bedoeld om je aandacht te trekken en om jou te laten klikken. In de tekst eronder vind je de nuancering. Je moet altijd je huiswerk blijven doen en kijken wie en wat er achter een boodschap zit.”

“Het kost moeite om anders te reageren dan je gewend bent. Maar het werkt echt”, zegt Stéphan. “Zelf probeer ik vooral beter te luisteren en niet meteen met mijn eigen mening of argumenten te strooien. En ook om minder met mijn smartphone bezig zijn. Nadat ik mijn maximale Twitter-tijd op een kwartier heb gezet, ging mijn schermtijd drastisch omlaag. Berichten komen nu ook veel minder hard binnen.”

Drie hardverzachtende tips!

- Praten helpt

“Iedereen kent wel iemand die drastisch andere keuzes maakt dan jij. Dat kan mensen uit elkaar drijven, maar we moeten juist kijken hoe we met elkaar in gesprek blijven. Luister en toon begrip door je zorgen en gevoelens te uiten. Ga het gesprek aan door de overeenkomsten te zoeken, in plaats van jullie tegenstelling te blijven benadrukken.”

- Fake news

“Op Hardverzachters.nl staat een spel, gemaakt door Drog: een platform dat zich bezighoudt met desinformatie. Het spel laat je ervaren hoe makkelijk je in de fuik van online manipulatie terecht komt. Je leert hoe makkelijk je invloed op anderen kunt uitoefenen en om niet in steeds dezelfde valkuilen te stappen.”

- ‘Wappie’ en ‘schaap’ zijn verboden

“Door elkaar ‘wappie’ of ‘schaap’ te noemen gooi je de deur dicht voor een gesprek. Het wakkert ruzies aan. Vermijdt deze woorden: mensen verschillen nu eenmaal van mening. In een hokje worden gestopt vindt niemand prettig.”

Wil jij bijdragen aan Hardverzachters? Of heb je tips voor Stéphan? Ga naar www.hardverzachters.nl/contact

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant