Amal hoeft niet zo nodig met haar gezicht in de krant, hier staat ze op de voorgrond met zwarte pet.
Amal hoeft niet zo nodig met haar gezicht in de krant, hier staat ze op de voorgrond met zwarte pet.

Amal zorgt dat Rotterdamse daklozen te eten krijgen

Algemeen 1.610 keer gelezen

Rotterdam - Dat ‘wie goed doet, goed ontmoet’ een versteende uitdrukking is die nog steeds opgaat, ontdekte Amal uit Rotterdam-Zuid. Toen het minder goed met haar ging en ze op het verkeerde pad dreigde te raken, besloot ze zich te verdiepen in de Islam. Ze werd onder andere geraakt door teksten over liefdadigheid en kwam erachter dat je verschil kunt maken als je iets goeds doet voor een ander. Vervolgens besloot Amal maaltijden te verzorgen voor mensen uit de winteropvang van de Nico Adriaans Stichting en veroorzaakte daarmee een kettingreactie aan positiviteit en goede daden. Amal wil haar verhaal wel doen, maar hoeft niet prominent met haar gezicht in de krant. “Al die aandacht hoeft niet. Ik doe dit echt, omdat ik het leuk vindt”

Door Peter van Drunen

“Het begon met een brief van de gemeente die ik kreeg over de opvang in de Maassilo”, begint Amal. “Ik voelde de drang om iets te doen. Ik wilde eten voor ze maken.” En zo geschiedde. Door mond-tot-mondreclame had ze in korte tijd een heel team op de been. “Het zijn allemaal vrijwilligers”, benadrukt de 34-jarige vrouw. “Ik heb weer echt het gevoel van: ja, er bestaan echt veel goede mensen. Ik heb ze allemaal leren kennen tijdens dit…euh…ja, noem het maar een project.”

Elke vrijdag kookt Amal met een groep vrijwilligers voor cliënten van de NAS. Tegelijk wordt ze overstelpt door mensen met producten voor daklozen en met liefdevolle ideeën. “Morgen komt iemand 150 tasjes brengen. De goodie bags zitten vol pakjes drinken, fruit, zakdoekjes en chocolade. Dat is zo mooi.”

Amal heeft ook bedrijven geënthousiasmeerd, zoals restaurant de Schuimspaan aan de Laan op Zuid. “Die kwamen ineens met superveel eten. Een buffettafel vol rijst, noedels, groente, kip, biefstuk en zalmstukken. Niet normaal”, zegt Amal enthousiast. Dat restaurant inspireerde op haar beurt eetcafé Verhage Vuurplaat en Buds Pizza ook mee te doen.

Nu kookt er elke vrijdag een andere chef voor de mensen die worden opgevangen in de winteropvang. “Ik heb bewust voor de vrijdag gekozen omdat de vrijdag een heilige dag is in de Islam. En als op één vrijdag niemand kan koken, dan komt de Schuimspaan weer, hebben ze toegezegd. Nooit soep of een broodje, maar altijd iets bijzonders.” Amal is dolenthousiast over de kettingreactie aan positiviteit die ze heeft veroorzaakt. “Ik hoop dat we dit mogen blijven doen, ook als de winteropvang stopt.”

Cliënten zijn zielsgelukkig met het initiatief van Amal. “De reacties zijn hartverwarmend. O, ben je er weer! zeggen ze dan. Sommige slapers zijn Marokkaans en die zeggen dat het door de hoeveelheid eten nu soms net een Marokkaanse bruiloft is in de opvang. Soms vinden ze een huis en een baan en zijn ze ineens verdwenen. Dat ontroert me.”

Voor Amal is er geen weg meer terug naar haar oude leven. “Ik heb onderweg een hoop mensen achter mij gelaten, maar er zijn zoveel mooie zielen voor teruggekomen. Je wordt veel blijer als je iets goeds doet voor een ander. Nu sturen ze ineens via de app dat ze me vrijwillig willen helpen en dat ze respect voor me hebben. Dat is zo’n mooi compliment.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant