Van de tegel van Nelli Cooman is al een mooie replica gemaakt. Die gaat naar het Oude Westen.
Van de tegel van Nelli Cooman is al een mooie replica gemaakt. Die gaat naar het Oude Westen.

Rotterdamse tegels Walk of Fame blijven tóch in Rotterdam

Algemeen 1.254 keer gelezen

Rotterdam - Veel ‘Rotterdamse’ Walk of Fame-tegels blijven tóch in de stad. Wethouder Kasmi heeft het stichtingsbestuur laten weten dat hij het voorstel omarmt om tegels van diverse Rotterdamse sterren verspreid in de stad te herplaatsen. Zo blijft het eerbetoon behouden en in veel gevallen in de openbare ruimte te bezichtigen.

Onderzocht wordt of de tegel van Bep van Klaveren een plek kan krijgen bij zijn standbeeld in Crooswijk en de tegel van André van Duin bij het Prinses Theater, op steenworp afstand van zijn geboortehuis in de Watergeusstraat. Beide tegels moeten vanwege slijtage worden vernieuwd, maar dat kán als er voldoende geld wordt ingezameld met een doneeractie en de veiling van een twintigtal tegels van voornamelijk internationale sterren.

“Liefst maken we ook van andere Rotterdammers een mooie nieuwe tegel”, zegt Emile Hilgers, secretaris van stichting Walk of Fame. “Van de meeste tegels is de toplaag die bij de vorige verhuizing is aangebracht beschadigd. Daarom hopen we dat er voldoende geld zal binnenkomen om ook de tegel van Coen Moulijn, die bij het muurtje van Coen in het Oude Noorden wordt herplaatst, en de tegel van Jos Brink, voor bij zijn borstbeeld in Vreewijk, te kunnen vernieuwen. Van de tegel van Nelli Cooman is al een mooie replica gemaakt. Die gaat naar het Oude Westen, waar zij is opgegroeid.”

Diverse tegels van bekende Rotterdamse sporters worden herplaatst op sportaccommodaties, zoals de tegel van Tonny van Ede in het Kasteel van Sparta en de tegel van Richard Krajicek op de Krajicek Playground in het Zuiderpark. De tegel van Hamilton Richardson is binnenkort te bewonderen in het honkbalstadion van Neptunus en mogelijk gaat de tegel van Leontien van Moorsel naar het wielercomplex van RWC Ahoy.

Omdat Rotterdam al een monument Ode aan Marten Toonder heeft, is afgesproken dat zijn tegel verhuist naar museum De Bommelzolder in Zoeterwoude. Het beton met handafdrukken van drs. P wordt geadopteerd door het Rotterdamsch Leeskabinet op de EUR-campus Woudestein.

Nog niet voor alle ‘Rotterdamse’ tegels is een nieuwe plek gevonden. Hilgers: “We zijn samen met de betrokkenen nog op zoek naar geschikte locaties voor de tegels van Lee Towers, Anita Meyer, Annie de Reuver en Faas Wilkes. Deze tegels worden tijdelijk geadopteerd. De tegel van Anita is helaas zwaar beschadigd, dus die zou ook vernieuwd moeten worden. Als passende plek voor de tegels van Lee Towers en Anita Meyer is door veel mensen Ahoy gesuggereerd. Trouwens, ook voor tegels van andere sterren die daar hebben opgetreden. Maar die locatie is helaas niet haalbaar gebleken.”

De veiling duurt tot en met donderdag 10 februari, doneren blijft nog langer mogelijk. Een deel van de opbrengst gaat naar het Sophia Kinderziekenhuis. Meer informatie op www.walkoffame.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant